24
Feb
2023

Три важни филма, посветени на военното безумие, са част от програмата на 27-ия София Филм Фест

Солидарност с Украйна!
Войната, започнала преди една година,
продължава да взима жертви


Година след старта на войната, международният филмов фестивал София Филм Фест изразява своята солидарност с народа на Украйна и близките на жертвите на този нехуманен акт. Скърбим за хилядите загинали и изразяваме своята съпричастност със страданията на милиони невинни хора.

Представяме три филма от програмата на предстоящия фестивал, които имат отношение към войната и нейните последици.

* * * 
Най-новият филм на Марина Ер Горбач „Клондайк“ ще бъде представен пред софийската фестивална публика от неговия продуцент Мехмет Бахадир Ер. Световната премиера на украинско-турската копродукция бе преди година в програмата на фестивала Сънданс, където получи приза за най-добър режисьор в секцията „Световно кино“, месец по-късно в конкурсната програма „Панорама“ на Берлинале 2022 бе удостоен с наградата на Екуменическото жури, а журито в Сараево го отличи с наградата за най-добър режисьор. Филмът разказва за перипетиите на едно младо семейство от село в Донецка област, Източна Украйна. Действието се развива през лятото на 2014 година, военните действия са ежедневие, а наблизо до полуразрушения им дом се разбива пътнически самолет на Малайзийските линии, свален от руска отбранителна ракета… 

Сценаристката и режисьор Горбач е родена в Киев. Дипломира се във Факултета по кино и телевизионна режисура на Националния университет за театър, кино и телевизия и Майсторската школа по режисура на Анджей Вайда. Заедно с творческия си партньор и съпруг Мехмет Бахадир Ер печели десетки награди и номинации от фестивали в цял свят.

***
Показан премиерно във Венеция 2022, филмът на световноизвестния украински режисьор Сергей Лозница „Киевският процес“ обръща погледите на публиката към миналото. Като използва уникални, непоказвани досега архивни кадри, Лозница реконструира ключови моменти от „Киевският Нюрнберг“, включително изявленията на обвиняемите и показанията на свидетелите, сред които оцелели от Аушвиц и Бабий Яр. Това е един от първите следвоенни процеси, провел се през януари 1946 година, в които са осъдени германски нацисти и техни сътрудници. По дело № 1679 „За зверствата, извършени от фашистките завоеватели на територията на Украинската ССР“ пред съда застават 15 престъпници, виновни за чудовищни деяния, които по-късно са определени от Нюрнбергския процес като „престъпления към човечеството“. Филмът разкрива „баналността на злото“ и е изключително актуален днес, когато украинският народ е подложен на насилие от варварски нашественици. Филмът е копродукция между Нидерландия и Украйна. 

* * * 
Американският режисьор Лех Ковалски, добър приятел на СФФ, който в продължение на десетилетия работи в Европа и е представял много от своите творби пред публиката в София през годините, ще пристигне отново у нас със своя нов документален филм – френската продукция „Граница на солидарността“. Вдъхновение за него са съпричастността и големите сърца на хората в Полша, които от началото на руската инвазия в Украйна са приели вече няколко милиона бежанци. Историята е конструирана от разкази на фермери, собственици на магазини, фотограф и учител, които живеят в района на Люблин, близо до река Буг, по която минава границата с Украйна и Беларус – всички споделят шокиращи детайли и как избухването на войната е променило ежедневието им. Самият Ковалски има полски корени – родителите му са прогонени от Полша по време на Втората световна война, установяват се в САЩ, а той самият завършва Школата за визуални изкуства в Ню Йорк, където се вдъхновява от стила „синема верите“. Най-популярният му филм е „D.O.A.“ – документална хроника на процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години. През 2021 година Лех Ковалски получи Специалната награда на София Филм Фест. 


We stand in solidarity with Ukraine!Очакваме Ви на #КИНО! 
#27SofiaIFF