17
Jan
2020

„Тяло Христово” с номинация за Оскар за международен филм и „Върлината“ от Кан ще бъдат представени през март на 24 София Филм Фест

Премиерата на полския филм „Тяло Христово” беше преди няколко месеца в програмата „Венециански дни / Venice Days“ на филмовия фестивал във Венеция, където получи наградата „Edipo Re Award“ за най-добър филм, както и приза на Europa Cinemas; след това бе представен и в програмата на Торонто – творбата на уважавания полски режисьор Ян Комаса се оказа интересно откритие за почитателите на независимото европейско кино. До такава степен, че и Американската киноакадемия заслужено го номирина сред петте заглавия, които ще се състезават за най-добър международен филм.

Най-неочакваните сюжети на всевъзможни истории най-често могат да бъдат открити в живота – и този филм е „вдъхновен от реални събития“. По сценария на „Тяло Христово” („Corpus Christi” / „Boże Ciało”) работи Матеуш Пасевич, а историята проследява промяната в живота на Даниел, който преживява катарзис, излежавайки присъдата си в изправителен център за малолетни, а след излизането си на свобода започва да служи като отец в една малка епархия, без да има право на това. Това е една искрена история за прошката и вярата…

* * * 
Работата на режисьора на „Върлината“ („Beanpole” /„Дылда”), 28-годишния Кантемир Балагов, бе оценена по достойнство в Кан, където беше премиерата на най-новия му филм в конкурсната програма „Особен поглед” – той получи наградата на ФИПРЕСИ. Това се случва за втори пореден негов филм – същия приз му беше присъден и през 2017, когато вторият му филм „Теснота” се представен в този конкурс. Балагов получи и наградата за най-добър режисьор в „Особен поглед” през май за „Върлината“; творбата влезе и в краткия списък за Оскар за международен филм, а специалистите твърдят, че за този филм е нужно да се знае много малко (или абсолютно нещо), за да се възприеме с непредубедени очи. Режисьорът „не се интересува въобще от средностатистическата публика, нито се опитва да се нагоди към вкуса на зрителите – преследвайки целите, пътя и изборите си, този дързък филм на моменти е дори радикален”. Разказът представя Ия и Маша, които са опора една на друга, след като са се били рамо до рамо като зенитни артилеристки във Втората световна война – опитват се да открият нов живот в опустошения и обладан от духове Ленинград. 

Във „Върлината” участват дебютантките Виктория Мирошниченко и Василиса Перелигина, както и Константин Балакирев, Андрей Биков, Тимофей Глазков, Игор Широков, Ксения Кутепова и др. Продуценти на филма са Александър Роднянски (гостувал в България като председател на международното жури на 18-ия София Филм Фест през 2014 година), Сергей Мелкумов и Наталия Горина.

Номинираният за Оскар „Тяло Христово” на Ян Комаса и „Върлината” на Кантемир Балагов ще бъдат специален акцент в програмата на 24 София Филм Фест през МАРТ – ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!