28
Dec
2017

Уникалната, многолика Кейт БЛАНШЕТ в „МАНИФЕСТ” на Джулиан Роузфелд

Един от хитовете на филмовия фестивал в Сънданс с премиера на 22-рия София Филм Фест 2018

Може ли публичното афиширане на различни изкуства да бъде приложено в съвременното общество? Този филм е реверанс към най-вълнуващите и страстни артистични демонстрации на ХХ век, от футуристите и дадаистите до поп-арта, артистите от „Fluxus”, Ларс фон Триер и Джим Джармуш. Поредицата художествени „изживявания” са поверени на Кейт Бланшет, която представя игровите компоненти на тези артистични декларации и тяхната политическа значимост…

Манифест” дебютира като арт-изложба на мулти-екранно пространство през 2015 година, а сценаристът и режисьор Джулиан Роузфелд впоследствие го превръща във филм, вдъхновен от думите на важни личности от историята на ХХ век. Световната премиера на „Манифест” беше в програмата на Сънданс в началото на 2017 година. Неповторимите превъплъщения за пореден път доказват, че за Бланшет не съществува невъзможна роля. Този път те са 13 на брой и всяка от тях, освен че представя на света различно артистично верую, е своеобразно упражнение по стил. Заедно с автора на филма и негов режисьор, двамата създават нещо наистина уникално, неподвластно на описание или жанрови квалификации.

Филмът провокира, събужда стремежа към открития, той е визуално обсебващ и на моменти – важен сам по себе си (съвсем подходящо, тъй като „манифест” означава именно декларация на нещо важно и значително). Най-изненадващ е фактът, че този филм се оказва изключително забавен – Бланшет предлага тези страховити и сериозни текстове понякога в напълно променена среда и контекст и по толкова изобретателен начин, че резултатът е страхотно увлекателна мозайка от многолико разнообразие. Авторите на филма благодарят „на всички невероятни автори на тези удивителни манифести” – на тези текстове не трябва да се гледа като на свещени думи, събрани за да стоят в учебниците. С тях трябва да се играе, да се преобръщат из основи, да се забавляваме, да ги преоткриваме. От филма струи енергия, която възхвалява разнообразието на множеството идеи, конструирали и оформили нашата културна среда.
Шийла О’Мали, rogerebert.com

ОЧАКВАЙТЕ още изненади в програмата на 22-рия София Филм ФестМАРТ е месецът на КИНОТО!