01
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 01.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 1 юли 2020 (сряда)


Една изключителна копродукция между Чехия, Франция, Аржентина и Австрия, представяна като проект на София Мийтингс, носи заглавието „Соло“ и е дело на режисьора и продуцент Артемио БЕНКИ.

Творбата е документален разказ за млад аржентински виртуозен пианист и композитор, който след преживяна криза се оказва пациент на „Ел Борда“ – най-голямата психиатрична болница в Латинска Америка. Докато работи върху нова композиция, бившето дете чудо и най-обещаващ талант на своето поколение се опитва да преодолее психичното си заболяване и да се завърне на концертната сцена.
Филмът разказва уникална, но и универсална история за стремежа към съвършенство на творческата личност през погледа на човек, който черпи сили от собствената си слабост.

„Соло“ печели наградата за най-добър чуждестранен документален филм в програмата на Асоциацията за разпространение на независимo кино Духок ’19 на фестивала в Кан.
Филмът е част от Международния документален конкурс!

Не пропускайте единствената прожекция на „СОЛО“, само в Дома на киното в програмата на #24SofiaIFFSummer >> днес от 18:00 часа!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2Brai9d
* * *

От 20:30 часа в Дома на киното ще гледаме новия филм на Елица ПЕТКОВА „Риба, плуваща по гръб“. Световната му премиера беше през февруари в програмата на Берлинале, а първият й игрален филм „Жалейка“
спечели голямата награда „София - Град на киното“ на 20-тия София Филм Фест. Новият филм на Елица разказва за един особен любовен триъгълник между жена, баща и син...
Андреа е по детски свободна, което предизвиква странно недоверие у зрителя. Тя обитава къщата на бащата и сина и сякаш живее в безвремие. Къщата се превръща в декор на техните падения. Персонажите изглежда не могат да превъзмогнат собствените си желания и се въртят в кръг, неспособни да задоволят нуждите си. 

„Риба, плуваща по гръб“ участва в Международния конкурс на #24SofiaIFF.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3dInt2t

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма
ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Днес ви представяме турския филм „Пустош“ на Али ЙОЗЕЛ - филмътможе да бъде гледан само ОНЛАЙН.

Заради строежа на язовир селото, в което живеят Ахмет и неговите племенници, трябва да бъде евакуирано. Ахмет живее като отшелник. Ежедневието му се върти около къщата и градината, в която е погребана жена му. Той отказва да се премести, въпреки настойчивите молби на племенниците си. Решени да го изоставят, те се обръщат към отчуждения му син Харун да дойде в селото и да го убеди да промени решението си... Не пропускайте "Пустош" с 11 награди от фестивала в Анталия. >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата специална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<<  може да проследите разговора с Барнабаш ТОТ за неговия филм „Тези, които останаха“ >>> в МРЕЖАТА ТУК.
Филмът може да бъде гледан #ОНЛАЙН ТУК, а прожекцията му в Дома на киното е #УТРЕ, 2 юли, от 18:00 часа!
Не пропускайте!

Имате възможност за среща в ефира на „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< със Симона КОСТОВА, режисьор на филма „Трийсет“, представен в програмата на Международния конкурс на 24-тия София Филм Фест (извън конкурса). Филмът може да бъде видян #ОНЛАЙН ТУК и на 15 юли от 20:30 часа в Дома на киното, а разговорът с неговата авторка може да проследите >>> в МРЕЖАТА ТУК.

* * *
София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.