02
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 02.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 2 юли 2020 (четвъртък)

„Тези, които останаха“ е втори игрален филм на унгарския режисьор Барнабаш ТОТ и беше официално предложение на Унгария за наградите „Оскар“. Това е лирична история за лечебната сила на любовта, а във фокуса на сюжета попадат младо момиче и оцелелите от Холокоста след Втората световна война в Унгария. 42-годишният лекар Алдо се сближава с 16-годишната Клара, която все още има надежда, че родителите ѝ са оцелели.
Ала под влияние на социалистическите идеи, тяхната емоционална връзка като баща и дъщеря започва да предизвиква неодобрение.

Филмът е част от Международния конкурс на 24 София Филм Фест! Ако случайно сте пропуснали, може да проследите разговора ни с режисьора Барнабаш Тот в „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< ТУК!
Прожекцията на „Тези, които останаха“ е в програмата на Дома на киното #ДНЕС >>> от 18:00 часа!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3gbujzc
* * *

От 20:30 часа в Дома на киното представяме четири филма от 13-те селектирани заглавия в Конкурса за български късометражен филм на 24-тия София Филм Фест.

Селекционната комисия в състав Катерина Ламбринова (киновед), Станислав Тодоров-Роги (режисьор) и Пенчо Кунчев (режисьор, носител на Наградата Jameson за 2019 година) избраха 13 филма, които ще се състезават за наградата за български късометражен филм през 2020 година.Тя е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги, осигурени от "Доли Медия Студио", като се връчва на режисьора на филма-победител.

Днес в Дома на киното ще бъдат представени:

„Бони и Льони“, режисьор Светла Цоцоркова
„Внукът на човекоядката“, режисьор Десислава Николова-Беседин
„Най-сладкото“, режисьори Борис Мисирков и Георги Богданов
„Better Nature“, режисьор Ралица Петрова.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/31A5QQ7

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg 


В Международния конкурс за първи и втори филми участва "Среднощно" на британската сценаристка и режисьорка Натали БИАНКЕРИ, който може да бъде видян само ОНЛАЙН!

По думите на авторката филмът е „психологически трилър със сложна структура на характерите“. „Това, което задвижва действието, е енигматичното приятелство между главните герои.
Творбата провокира възприятието ни за табу и стереотип… Каква може да бъде алтернативната връзка „баща-дъщеря“, ако бащата не е способен да носи отговорност?
Вярвам, че подобна „алтернативна връзка“ се случва често и съм щастлива, че съм първият режисьор, който я представя на екрана“, споделя Бианкери.

Филмът е наличен в онлайн платформата на СФФ. Не пропускайте >>> само до 19 юли!

* * *

В нашата специална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите разговора с продуцента Иван ТОНЕВ за филма на Мариус Куркински
„Засукан свят“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Филмът може да бъде видян САМО в Дома на киното в НЕДЕЛЯ, 5 юли, от 20:30 часа! Не го пропускайте!


Очаква ви възможност за среща в ефира на „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<<със сръбския режисьор Мирослав ТЕРЗИЧ в разговор за неговия филма „Шевове“,
който участва в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест. Разговорът може да проследите #ДНЕС от 19:30 часа >>> в МРЕЖАТА ТУК.

Филмът „Шевове“ може да бъде видян САМО в Дома на киното #УТРЕ, 3 юли от 18:00 часа!

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата,
с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.