04
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 04.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 4 юли 2020 (събота)


Започваме деня със специалната ни рубрика СФФ за деца!

В 11:30 часа в Дома на киното #ДНЕС може да гледате култовата анимация „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия" на Лоренцо Матоти.

Филмът е атрактивна стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. Книгата е илюстрирана с неговите собствени наивистични рисунки. Матоти и неговият екип са решили да запазят част от този стил. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир...

Това е един чаровен фантастичен разказ, изключително подходящ дори за най-малките ни зрители!
ФИЛМЪТ е ОЗВУЧЕН на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/31GbvUH

* * *
За онези от вас, които не са успели да дойдат в Парк Военна академия вчера, в съботната вечер в Дома на киното от 18:00 часа е втората прожекция на пълнометражния режисьорски дебют на Доля Гавански „Денят на жената".

Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър във филма и ще ви очаква в Дома на киното. Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков
и Борислав Чучков. „Денят на жената" е интимен, изненадващ, забавен, ексцентричен, красив, „женски" филм, който представя изключителните истории на няколко жени, родени в Съветския съюз, преживели световните турболенции от революцията през 1917 година до наши дни.

БИЛЕТИ >>>https://bit.ly/2ZzMuYL
* * *
От 20:30 часа в Парк Военна Академия ще може да видите една великолепна екранизация на класическия роман на Джек Лондон „Мартин Идън", дело на известния италиански документалист
Пиетро Марчело. Творбата се превръща в истински хит във Венеция 2019, номиниран за „Златен лъв", а звездата на италианското кино Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi" за най-добър актьор. 

В основата на сюжета е разказът за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин  изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус.
Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му... Не пропускайте „Мартин Идън" на открито в ПАРКА!

БИЛЕТИ >>>https://bit.ly/3gjvMUq

* * *
От 20:30 часа в Дома на киното представяме четири филма от 13-те селектирани заглавия Конкурса за български късометражен филм на 24-тия София Филм Фест.

„Живот", режисьор Красимир Калушев
„Лист хартия", режисьор Ася Кованова
„Среща", режисьор Мартин Илиев
„Нощна смяна", режисьори Еди Шварц и Йордан Петков

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни
услуги, осигурени от "Доли Медия Студио"), и се връчва на режисьора на филма-победител.

БИЛЕТИ >>>https://bit.ly/2VJjAV7
* * *
Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

В международния конкурс на фестивала участва гръцкия филм „Обикновен човек" на режисьора Тасос Гиракинис. Историята разказва за преследван от закона престъпник,
който е хванат натясно в едно село до границата. Докато властите се опитват да го заловят, той взема за заложник местен производител на вино в собствения му дом. За да предпази
дъщеря си, винарят моли своя похитител да се преструва на негов работник.
Дъщерята обаче се влюбва в натрапника...
Не забравяйте, филмът може да бъде видян само ОНЛАЙН и >>> само до 19 юли!

* * *
В нашата специална рубрика „Интервю без автограф" >>> ОНЛАЙН <<< може да проследите разговора с режисьора Томас ВЕНГРИС за неговия филм „Родина" >>> в МРЕЖАТА ТУК.

Филмът участва в международния конкурс на фестивала и киноманите могат да го видят #УТРЕ (неделя, 5 юли), от 18:00 часа в Дома на киното!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2CYMlq3

~ ~ ~

А във втория ефир на „Интервю без автограф" >>> ОНЛАЙН <<< в днешния ден ще имате възможност да се срещнете с една чаровна млада режисьорка - Ева Коолс. С нея си говорихме
за дебютния ѝ пълнометражен филм „КЛЕО", който участва в международния конкурс на #24SofiaIFF. Начало на разговора >>> 19:30 часа >>> в МРЕЖАТА ТУК!

Не забравяйте, че „КЛЕО" може да бъде видян САМО онлайн >>> до 19 юли ТУК!
* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата,
с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.