06
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 06.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 6 юли 2020 (понеделник)


Кой е казал, че понеделник не е подходящ ден за кино?! И за официални церемонии?! София Филм Фест както винаги се грижи за доброто ви кинонастроение!

От 19:45 на Платформата А6 (НДК) е официалната церемония по награждаването на победителите в конкурсните програми на 24-тия София Филм Фест - ЛЯТО.

 Непосредствено след церемонията, зрителите и гостите ще могат да гледат премиерно копродукцията на Белгия, Нидерландия, Хърватия и България „Босият император“ на режисьорския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Филмът проследява историята на белгийския крал Николас III, който е прострелян в ухото по време на злощастен инцидент в Сараево и се събужда на хърватски остров в санаториум, който някога е бил лятна резиденция на Тито. От Виена пристига делегация, предвождана от властната д-р Илзе Щрохайм – архитект на националистическата Нова Европа. Тя носи сензационната новина, че кралят на Белгия ще стане първият император на Европа. На краля му омръзва други да решават съдбата му и взeма нещата в свои ръце.

БИЛЕТИ >>> https://epaygo.bg/2407392881

В нашата специална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< в днешния ден ще имате възможност да се срещнете чаровната ДЖЕСИКА УДУЪРТ, един от режисьорите на „Босият император“ >>> в МРЕЖАТА ТУК.

* * *

В Дома на киното още в 18:00 часа може да гледатe един от хитовете в Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест - „Господ съществува, името й е Петруния“ на македонската режисьорка Теона Стругар Митевска. Филмът получи Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2019 година и е представен в специална фестивална програма заедно с още номинирани заглавия в партньорство с екипа на Наградата ЛУКС и Бюрото на Европейския парламент в България.

Филмът е разказ за един малък македонски град, в който всяка година през януари свещеникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Според вярванията този, който намери кръста, ще се сдобие с благополучие и успех. Безработната млада жена Петруния съвсем случайно успява да извади кръста, но нейните съперници изпадат в ярост – жена е дръзнала да постигне това, което те не са успели. Петруния настоява, че има пълното право да бъде победител и отказва да върне кръста... Не пропускайте провокативната история на Теона Митевска на голям екран!

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2Z1jp9J

* * *
От 20:30 часа в Дома на киното може да гледате българския филм „Писма от Антарктида“ на режисьора Станислав Дончев с участието на актьорите Ирмена Чичикова,
Симеон Ангелов, Диана Димитрова, Мая Бабурска, Иван Стаменов и със специалното участие на проф. Христо Пимпирев.

Историята е повече от завладяваща: Диана е самотна майка, която не може да съобщи на осемгодишния си син Ники, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже детето, че баща му е на експедиция в Антарктида, и от негово име му изпраща писма и колети. Илюзорният свят първоначално кара Ники да се чувства щастлив, но постепенно лъжата се разраства и децата в училище започват да се подиграват на измислените му истории за Антарктида. Ники става агресивен и това привлича вниманието на учителката му - тя прави проверка и разбира истината за смъртта на баща му.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/3izlzoI

* * *
Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест!

ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

В Балканския конкурс на фестивала участва филма на Фатос Бериша „Летящият цирк“.
Всеки момент в Косово ще избухне война. Малък театър в Прищина е последната обществена институция,която ще бъде затворена. Четиримата млади актьори от пиесата „Летящият цирк“, вдъхновена от легендарния британски сериал „Летящият цирк на Монти Пайтън“, виждат как плакатътна постановката е свален от стените на театъра. Представлението им е поканено на театрален фестивал в Албания, но пътищата са опасни, а актьорите нямат паспорти, за да преминат границата. Тогава те разбират, че Майкъл Пейлин от трупата на „Монти Пайтън“ ще снима филм в Албания по време на фестивала и не могат да устоят на идеята, че имат възможност да се срещнат със своя идол.

Не забравяйте, филмът може да бъде видян само ОНЛАЙН и >>> само до 19 юли!

* * *
София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.