07
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 07.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 7 юли 2020 (вторник)

От 18:00 часа, в Дома на киното може да гледатe продукцията между Румъния и Люксембург на режисьора Александър Нанау – „Колектив". Документалното жури присъди Почетен диплом (Special Mention) на филма на церемонията по награждаването на 24-тия София Филм Фест. Сюжетът отвежда зрителите при разследванията на репортерите от румънският вестник „Спортурилор". Те разкриват мащабна измама в здравеопазването, облагодетелствала бизнесмени и политици и причинила смъртта на невинни граждани. Историята започва през 2015 г. с пожар в нощния клуб „Колектив" в Букурещ. При трагедията на място загиват 27 души, а повече от 100 са ранени.
Румънският министър на здравеопазването обещава, че тежко пострадалите ще получат най-доброто лечение, но в последвалите месеци още доста ранени умират. Какво не е наред в болниците?

Разследващият екип на спортния вестник, начело с Каталин Талантан, започва да работи неуморно, провежда акции, анализира данни и разработва източници като информатора д-р Камелия Рою.

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/2ZL9jJ0

* * *

От 20:30 в Дома на киното може да гледате новия българския филм на режисьора Стефан Командарев „В кръг". Филмът е носител на Сърцето на Сараево за най-добра актриса за изпълнението на Ирини Жамбонас, на Златна роза от Варна '19 – Награда на публиката и наградата на град Варна, призът за най-добра актриса в Хихон'19 и още много отличия. В актьорския екип са още Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Стоян Дойчев, Васил Василев – Зуека. „В кръг" е история, която се случва в София, в нощта на 9-и срещу 10 ноември 2019. Докато страната се готви да празнува 30-годишнината от падането на Берлинската стена и промяната на режима в България,
три полицейски патрулни коли бродят по улиците на спящия град. Историите на полицаите ни водят из улиците на едно общество, което все още търси своята цел и идентичност, след три десетилетия на преход.
Епизоди на комично оцеляване и провали се редуват с епизоди на спасени човешки животи и на загубени други. Благородството се среща с жестокост и безразличие. Запазването на човешкото достойнство остава една от малкото ценности, която води към изгрева...


БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/31WXxhF

Ако сте пропуснали специалния ни разговор с режисьора Стефан Командарев в нашата поредица „Интервю без автограф" >>> ОНЛАЙН <<< може да научите повече за филма „В кръг" от самия него >>> в МРЕЖАТА ТУК.

* * *

От 21:30 часа в Кинодвор G8, зрителите на София Филм Фест могат да гледат на открито тоталния хит „Паразит" на режисьор Понг Чун-Хо. В тази завладяваща драматична история корейският майстор на киното преплита напрежението от нахлуването в непознат дом с остра критика на социалното неравенство. Увлечени в играта да познаем кое от двете семейства е по-порочно, едва накрая осъзнаваме, че капитализмът е истинският паразит...


Филмът е носител на цял куп престижни отличия, между които „Златната палма" от Кан 2019, четири награди Оскар '20 – за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оригинален сценарий, най-добър международен филм; Златен глобус '20 и БАФТА '20 – Награда за най-добър чуждоезичен филм, още един приз БАФТА '20 - за най-добър сценарий; награди за най-добър филм, най-добър режисьор, за най-добър чуждоезичен филм от Торонто 2019 - общо 267 награди и 228 номинации, като филмът се е изкачил вече на 28 място сред филмите, определяни като най-добри за всички времена в класацията на престижния сайт imdb.

БИЛЕТИ >>> на място, на касата на Културен център Г8!

* * *

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест!
ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

В Балканския конкурс на фестивала участва филма на Огньен Свиличич „Гласът".

Копродукцията между Хърватия, Република Македония и Сърбия разказва историята на Горан - младо момче, което е изпратено в католически интернат далеч от дома. Това е странно училище със строга религиозна дисциплина.
Той трудно се приспособява на това място, където католическите правила се спазват стриктно. Колкото повече навлиза в религиозното обучение, толкова по-непокорен става Горан и започва да си задава най-важните въпроси.

Не забравяйте, филмът може да бъде видян само ОНЛАЙН и >>> само до 19 юли!

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.