10
Jul
2020

#24SofiaIFF * SUMMER * Акцентите ДНЕС * 10.07.2020

#24SofiaIFF * #Summer >>> какво да гледате на 10 юли 2020 (петък)

От #ДНЕС „БОСИЯТ ИМПЕРАТОР“ е на екран >>> в избрани киносалони и #ОНЛАЙН!

Мащабната копродукция на Белгия, Нидерландия, Хърватия и България, дело на режисьорския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс, е продължение на историята на белгийския крал Николас III, който е прострелян в ухото по време на злощастен инцидент в Сараево и се събужда на хърватски остров в санаториум, който някога е бил лятна резиденция на Тито. От Виена пристига делегация, предвождана от властната д-р Илзе Щрохайм – архитект на националистическата Нова Европа. Тя носи сензационната новина, че кралят на Белгия ще стане първият император на Европа.
На краля му омръзва други да решават съдбата му и взeма нещата в свои ръце...

Подробности и актуална програмация в кината >>> ЩЕ ОТКРИЕТЕ ТУК!

* * *
Единствената прожекция на документалния филм „Убежище“ е #ДНЕС, на ГОЛЯМ ЕКРАН в любимия ни Дом на киното >>> начален час 18:00 часа! НЕ ГО ПРОПУСКАЙТЕ!

Филмът на режисьора Алваро Лонгория разказва за Антарктида, един от най-запазените райони в света. Ако продължим да използваме безразборно и безнаказано ресурсите на Земята, това ще се промени! ФИЛМЪТ е продуциран с участието на братята Карлос Бардем и носителя на Оскар ХАВИЕР БАРДЕМ и ни предоставя възможност да видим отблизо това, което е застрашено от унищожение! „Убежище“ разказва за кампанията на „Грийнпийс“, за която братя Бардем работят като посланици в Антарктида, с цел запазването на Южния океан... 

БИЛЕТИ >>>https://bit.ly/320NSXd

* * *
От 21:00 часа в Дома на киното може да видите един от най-успешните български филми в последните няколко години - „Доза щастие“ на Яна Титова. Пресъздаден е романа на Весела Тотева „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка“, издаден през 2016 година. Разказът е млада майка, която, подтикната от приятелския си кръг, пуши странна на вкус цигара, без дори да подозира как това ще рефлектира върху живота ѝ. На следващата сутрин тя се събужда в абстиненция и скоро разбира, че от този момент е изцяло обсебена от хероина. Търсейки щастието, Весела попада в жестока борба със самата себе си, между живота и смъртта...

БИЛЕТИ >>> https://bit.ly/31XHHmT 

Ако сте пропуснали специалния ни разговор с Яна Титова и Алек Алексиев, които стоят с ентусиазма и енергията си зад „Доза щастие“.
Срещата с тях е в „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< в МРЕЖАТА ТУК.

* * *
Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма от програмата на София Филм Фест!
ОНЛАЙН ТУК >>> online.siff.bg

Най-новият филм на румънския режисьор Тудор Джурджу „Паркинг“ е копродукция между Румъния, Испания и Чехия и e част от Балканския конкурс на 24-тия София Филм Фест.

Адриан е беден румънски писател, който се опитва да се устрои в Испания, където се бори както с предразсъдъците спрямо него, така и със своите собствени.
Непоправим романтик с буен характер, той балансира между писането и сложната си връзка с испанската музикантка Мария...

„Главният герой всъщност е антигерой, защото той не е човек на действието. Той не е човек с мисия. Той е пасивен. Макар да не е забравил миналото и да знае какво иска, той е неспособен да го постигне. Той е поет, а на поетите главата винаги е в облаците.“ Тудор Джурджу, интервю за Variety

Не забравяйте - този, както и всички останали филми от програмата на 24-тия София Филм Фест ОНЛАЙН, могат да бъдат видени ОНЛАЙН >>> само до 19 юли!

* * *
Нашата специална рубрика „Интервю без автограф“ >>> ОНЛАЙН <<< продължава със срещата ни с Яна Маринова, Александър Сано и Луиза Григорова
за техния филм „Диви и щастливи“ >>> в МРЕЖАТА ТУК. Прожекцията на един от сериозните зрителски фаворити на 2019 година е в програмата на фестивалния ден събота - 11 юли, с начален час 20:30 в Дома на киното!

БИЛЕТИ >>>  https://bit.ly/2OcjzEY

* * *

София Филм Фест се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата,
с подкрепата на програма Творческа Европа MEDIA на ЕС, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.