22
Jan
2023

„СФФ тийн“ – конкурсна програма от филми за младежи

Теми, които вълнуват младите хора, представени във филми, селектирани от режисьорката Надежда Косева, ще се срещнат за първи път с публиката на 27-ия София Филм Фест

В седем дни непосредствено преди официалното откриване на София Филм Фест 2023 Домът на киното ще бъде дом за първия по рода си конкурс „СФФ тийн“! Младежката програма съдържа ювелирна селекция от много специални филми за всички в тийнейджърска възраст и за всеки, който упорито отказва да порасне. Куратор на програмата е режисьорката Надежда Косева, а след всяка прожекция ще има разговор с публиката, по време на който ще се обсъди видяното със специални гости, темите, начина, по който са поднесени, специфичния киноезик. Ето какво споделя Надежда за тази програма, която е съвместен проект на София Филм Фест и КиноКлас:

Надя Косева: СФФ тийн“ ти подава ръка и те кани на пътешествие. Филмовото приключение ще те отведе до отдалечени кътчета на света, ще те срещне с твои връстници от различни националности, ще ти разкаже техните лични истории. Седем съвременни и съкровени филма за младостта ще те преведат из лабиринтите на съзряването, на порастването. Ще може да гледаш авторско кино, което говори на твоя език, разказва дръзко, неочаквано, трогателно и разтърсващо за твоите проблеми, за твоите радости. За финал всички вие, младежите, ще наградите най-добрия филм от програма „СФФ тийн“. Режисьорът-победител ще бъде поканен на церемонията по връчване на наградите на София Филм Фест, като авторът ще се срещне с публиката и ще проведе кратък майсторски клас. А чрез специално организирана томбола трима от гласувалите ще получат пълни акредитации за всички прожекции и събития на 27-ия София Филм Фест!

Филмите на програмата „СФФ тийн“ разказват за онзи първи, неизбежен личностен сбълсък със света - понякога тъмен и страшен, понякога светъл и радостен, бунтарски, разтърсващ, болезнен, смел, самотен, свободен. Авторски филми, които заедно с героите водят публиката по сложния път на сързяване, израстване и себеопределяне, за да ни дарят със силата и смисъла да бъдем. Селекцията включва игрални и документални филми от Европа, Азия и Латинска Америка.

Конкурсът „Тийн“ на 27-ия София Филм Фест ще се открие на 10 март в Дома на киното с премиерата копродукцията на Гърция и България „Чуй ме“ на гръцката режисьорка Мария Дуза. Това е филм за предразсъдъците и за хората, на които слагаме етикет, за непознатите и различните. 16-годишната Валмира е принудена да напусне прогресивното училище за деца с увреден слух в Атина и заживява с баща си и семейството му на малък остров. Новата среда на Валмира е всичко друго, но не и място, на което тя може да се чувства свободна и разбрана... Български копродуцент на филма е Иван Тонев (Арс Диджитал), а в една от главните роли ще видим Йоана Буковска-Давидова.

Денят на ябълката“ е филм на иранския режисьор Махмуд Гафари, който разказва за първокласника Махди и неговото семейство, продавачи на ябълки. В първия учебен ден учителката моли момчето да занесе плодове за целия клас в деня, в който учениците ще взимат буквата „я“. За зла беда камионът с плодовете е откраднат и събирането на кошница с тридесет ябълки се оказва неочаквано предизвикателство.

Ездачи“ е емоционална история за вечното търсене на идентичност, режисирана от словенеца Доминик Менцей. Двама приятели потеглят на път със своите мотоциклети. Към тях се присъединяват млада жена със загадъчно минало и стар моторист, обикалящ света. Пътешествието из бивша Югославия е пълно с неочаквани обрати, предизвикателства, болка, тъга, смелост и търсене на свободата. Филмът е поклон към „Волният ездач“ на Денис Хопър и жанра роуд муви.

Португалската режисьорка Инес Алвеш пътува до Еквадор и Перу за снимките на своя документален филм „Водите на Пастаза“. Той ни запознава с ежедневието на група деца от местното население, живеещи в амазонската джунгла. Те ловуват, готвят, играят с лиани и гледат видеа на смартфоните си.

Историческата драма „Изгубеният влак“, режисирана от Саския Дизинг, пренася публиката в пролетта на далечната 1945 година. Влак, превозващ оцелели евреи, засяда в германско село, окупирано от Червената армия. Едно ново приятелство се ражда от отчаянието и липсата на изход, желанието за отмъщение и безизходицата на войната между руската снайперистка Вера, местната жителка Уини и холандската еврейка Симоне.

Пълната програма на конкурса „Тийн“ ще бъде представена през февруари.

* * *
Надежда Косева e режисьор на късометражните филми „Ритуалът“, част от омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинале Форум '05; „Омлет“, с почетен диплом от Сънданс '09, и „Втори дубъл“, с почетен диплом от Сараево '11. Дебютният ѝ пълнометражен игрален филм „Ирина“ е номиниран за Европейска филмова награда за откритие 2019 и има още над 20 международни и национални награди. През 2018 основава КиноКлас и вече пет години преоткрива света на киното с деца от цяла България.

„СФФ тийн“ на 27-ия София Филм Фест – прожекциите са през март!

Очакваме Ви на #КИНО!
#27SofiaIFF