25
Jun
2020

Софийската премиера на „СЕСТРА“ - новият филм на Светла Цоцоркова, е в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест


„Сестра“ е вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова след носителя на много престижни международни отличия „Жажда“. Филмът има завидна фестивална съдба дори в сравнение с дебютния й филм. Световната премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция. Филмът получава приза за операторско майсторство на фестивала „Златна роза“ във Варна за работата на Веселин Христов, наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ на фестивала във Варшава, голямата награда в Скопие на фестивала Cinedays и голямата награда за най-добър филм на фестивала в Котбус - Германия. „Сестра“ е представян и на фестивалите в Лондон, Минск, Солун, Гьотеборг... 

„Сестра“ ще бъде представен премиерно пред публиката на 27 юни с прожекция на Платформа А6 (зад НДК), начален час 20.30, и участва в международния конкурс за първи и втори филми на 24-ия София Филм Фест.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety.

„Вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова е доказателство за нейните талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят“, е коментарът в Cineuropa. 

Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Филмът започва пътя си като проект на София Мийтингс и е подкрепен от фестивалите в Арас (Франция), Солун (Гърция), Хонконг (Китай). „СЕСТРА“ е копродукция на „Омега филмс“, „Фронт филм“ и филмовия фонд в Доха – Катар. 

#24SofiaIFFSummer * ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.