14
Apr
2023

Стефан Китанов е удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската империя

Британското посолство в София обяви в официално прессъобщение решението на крал Чарлз III да награди  директора и основателя на София Филм Фест за неговия изключителен принос за популяризация на британското кино в България

В 30-ата година от началото на Рок Филм Фест и всички инициативи на Дома на киното, провокирани от стремежа на Стефан Китанов да срещне киноманите с най-доброто от безкрайния свят на киното, бе обявена и специалната новина за признанието, което той получава за своята дългогодишна дейност – Британското посолство в София обяви официално решението на крал Чарлз III да присъди на Стефан Китанов званието Почетен член на Ордена на Британската империя за неговите заслуги за популяризиране на британското кино в България.

Началото е поставено още в последното десетилетие на ХХ век. През 1993 и 1994 в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се реализират двата емблематични фестивали на кино и музика Рок Филм Фест. През 1996 година отново съвместно с Британския съвет, Стефан Китанов представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред българската публика. Този специален фестивал – и най-важният му гост Тери Джоунс, бе един от поводите да се стигне до организирането и на други фестивали, в които акцент е бил винаги британското кино, за да се стигне до организирането и на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който днес е едно от най-важните културни събития в България, както и едно от ключовите кинофестивали в Централна и Източна Европа. София Филм Фест продължава да представя всяка година най-новите и значими творби от британското кино, включително през 2023 година в основното фестивално кино – Дома на киното е представена инициативата на Британския съвет „Пет филма за свободата“. През 2014 година София получи статут на „Град на киното“ на ЮНЕСКО и това решение до голяма степен бе повлияно от изключителната международна репутация на София Филм Фест.

Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания: „Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители.

Ето какво сподели Стефан Китанов при новината за признанието от страна на НВ крал Чарз III:

Работата ми с Британския съват в София, както и 7-месечният ми престой във Великобритания през 1993 и 1994 година със стипендия на Британския съвет, са в основата на всичко, което успях да реализирам от 1992 насам. Званието Почетен член на ордена на Британската империя е изключително признание за постигнатите резултати от мен и екипа, с който съм работил през изминалите малко над 30 години. Горд съм и изключително благодарен за това признание! Използвам повода да благодаря лично на крал Чарлс III за високата чест, както и да го поканя при следващата визита в България да засади дърво в символичната гора на София Филм Фест редом до дървото на дъщерята на най-великия британец в киното – Чарлз Чаплин.

* * *
За Ордена на Британската империя
Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги към обществото и служба, която изпъква като пример за другите хора.

Орденът на Британската империя отличава изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората.

Орденът е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги.

Петте степени на Ордена в низходящ ред са:
Рицар или Дама на големия кръст на Ордена на Британската империя (GBE)
Рицар командор (KBE) или Дама командор на Ордена на Британската империя, (DBE)
Командор на Ордена на Британската империя (CBE)
Офицер на Ордена на Британската империя (OBE)
Член на Ордена на Британската империя (MBE)

Днес Орденът на Британската империя е рицарски орден на британската демокрация. Единственият критерий за присъждането му е ценен принос в широк кръг от сфери. Граждани на други държави също могат да бъдат удостоявани с почетно звание за заслуги към Обединеното кралство и британския народ. В наши дни Орденът на Британската империя има над 100,000 членове по целия свят.

Официалният параклис на Ордена се намира в катедралата Сейнт Пол. Неговият девиз е „За Бог и империята”.