20
Dec
2022

Световната премиера на най-новия филм на Джесика Удуърт „ЛУКА“, копродукция с България, ще бъде на филмовия фестивал в Ротердам 2023

Филмът ще участва в конкурса „Big Screen“ на фестивала

Вдъхновението за новата филмова история, разказана от носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт („Хадак“, „Белгийският крал“, „Босият император“) в „ЛУКА“ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения), идва от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“, който е интерпретиран различно от всеки негов читател. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В нея отряд мъже напразно очакват атаките на тайнствен враг.

Филмът пренася действието на историята в бъдещето, в обрулена от ветровете пустош, резултат от небрежността ни към климатичните промени… Героите съществуват в плен на илюзии и времето доказва тяхната абсурдност. Гладът на Лука за война и кръв постепенно се уталожва – той е омагьосан от форт Кайрос и приятелството с двама от събратята му по оръжие. Връзката по между им носи светлина и топлина в техния безрадостен свят, но предстои трагичен обрат… Един огромен недовършен язовир в Сицилия и удивителните склонове на Етна са перфектната сцена, на която се разиграва действието в новия ни филм „Лука“, споделя режисьорката Джесика Удуърт.

Този филм блести с присъствието на легендарната Джералдин Чаплин, а главната роля е поверена на младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „изгряващи звезди“ на Берлинале. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Бруно Жорис, Сам Лоувик и др. В една от ключовите роли е и българският актьор Валентин Ганев. Оператор на филма е Виржини Сурдеж – с много филми, представяни в Кан; музиката е дело на Техо Теардо – композирал за филми на Паоло Сорентино и Габриеле Салваторе, художник е Сабина Христова, а художник по костюмите е Ека Бичинашвили. България участва активно в създаването на „Лука“ – копродуцент е Арт Фест (Мира Сталева, Стефан Китанов), като финансирането е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от програма „Творческа Европа“ Медиа на Европейския съюз и Евроимаж. Продуцент на филма е Петер Бросенс.

Лука“ ще се срещне за първи път с публиката на конкурсната програма „Big Screen“ на авторитетния международен филмов фестивал в Ротердам в края на януари 2023 година.

Очаквайте филма на 27-ия София Филм Фест!