16
Mar
2017

Започва копродуцентският пазар в София "Sofia Meetings"

Sofia Meetings е бизнес платформа, която осигурява уникални възможности. Повечето български филми в последното десетилетие са минали – в един или друг етап от своя живот, именно през този филмов пазар за продукции. Срещите в София са страхотен шанс за млади, изгряващи режисьори – те представят идеи или проекти на индустрията и получават възможност да финансират проектите си. 

През март в София за 14-а поредна година ще пристигат над 280 продуценти, режисьори, дистрибутори, представители на международни филмови пазари, финансиращи фондове и тренинг програми от Европа и региона, както и представители на престижни филмови фестивали – идеята е да се срещат с таланти от България и региона и да бъдат създадени условия за копродукции. 
Програматори от Кан, Венеция, Сънданс, Берлин, Ротердам, Сан Себастиан, Локарно, Карлови Вари, Москва, Котбус, Варшава и много други фестивали са сред традиционните гости на София Мийтингс – това означава, че българското кино има шанс да бъде видяно от най-важните киноспециалисти, които взимат решения за програмация и разпространение. Благодарение на тях и, разбира се, на качествата на филмите, в последните 13 години българското кино пътува успешно и се представя в програмите на най-значимите световни кинофестивали. 

Форумът, на който са представяни в различни етапи от своето развитие два от тазгодишните претенденти за Голямата награда на София Филм Фест - „Безбог” на Ралица Петрова и „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, документалният „Пощальонът” на Тонислав Христов, премиерният „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, както и почти всички нови български филми, позволява на стартиращи проекти да получават по-широки възможности за разпространение на труднодостъпни територии и пазари - новите български филми могат да бъдат гледани и потенциално закупени за разпространение в цял свят.

Напълно нова инициатива е партньорството между Sofia Meetings и Goethe-Institut – FIRST FILMS FIRST, интензивна програма за обучение на млади режисьори от Югоизточна Европа, които разработват проекти за дебютните си филми. Образователните модули на София Мийтингс са единственото професионално обучение за развитие на филмови проекти за игрално кино в България. 

Освен професионални срещи, закрити прожекции, семинари и работилници и питчинг сесии пред световни киноспециалисти, по време на трите дни на международните срещи София Мийтингс са включени и множество професионални събития с отворен достъп за по-широка публика. Сред тях през 2017 година са „Как да структурираме и разработим проекта си в детайли и как да го направим атрактивен” – уъркшоп на Мартин Киселов, мастърклас по костюми със сценографа на филма „Снежанка” – Алан Бене, лекция, дискусия и прожекция на проекти, създадени с и за виртуална реалност, „Музикални права – край на мистерията!” по въпроси, свързани с уреждането на музикални права за ползване в проекти и други.

Още едно значимо събитие по време на Sofia Meetings е срещата на борда на Европейската филмова академия (ЕФА), чиито президент е Агнешка Холанд – световноизвестен режисьор със завидна филмография и колекция от награди и специален гост на София Филм Фест, която ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. За срещата на ЕФА в България ще пристигне и един от менторите на Холанд, майсторът на кинообрази Кшищоф Зануси. 

Стимулите за участие с проект в развитие на София Мийтингс са многобройни и дават истински шанс за старт или продължение на кариера. Най-голямата подкрепа е осигурена от Nu Boyana Film Studios - и това е The Danny Lerner Award - Grand Prix, награда за най-добър проект в основните секции на София Мийтингс, подкрепяйки един от проектите с награда на стойност 50 000 евро в снимачни или постпродукционни услуги и чек на стойност 5 000 евро

За първи път през 2017 година генералният спонсор на София Филм Фест LIDL България ще връчи награда на стойност 3 000 лева на най-добрия български проект, който ще бъде избран от професионално жури.

Сред останалите награди са такива, даващи възможност за развитие на различен аспект от филмовия проект – от консултантски услуги, през тренинги и обучителни сесии, до включване в други значими международни копродуцентски пазари – като Producer’s Network Cannes Market.

Sofia Meetings стартира на 16 март с отворени събития и уъркшопове, официалното му откриване е на 17 март, а програмата продължава до 19 март. Събитието се провежда с подкрепата на Творческа Европа – програма МЕДИА на ЕС, ИА „Национален Филмов Център” и Столична Община.

За повече информация: sofiameetings.siff.bg