klaudia.JPG

Клаудия Кардинале

Легендарната актриса Клаудия Кардинале получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното на гала прожекция на филма Гепардът на Лукино Висконти в Зала 1 на НДК.

Клод Жозефин Роз Кардинале, по-известна като Клаудия Кардинале, е родена на 15 април 1938 г. в Тунис. На 17 години печели конкурса за най-красива италианка в Тунис и получава пътуване до Венеция по време на филмовия фестивал. След това тя подписва договор за 7 години с компанията „Vides”.

Първият филм, в който изгрява звездата на Клаудия Кардинале, е I soliti ignoti - комедията на Марио Моничели от 1958 г. 1960 е годината на Роко и неговите братя на Лукино Висконти, следва Гепардът (1963), в който отново партнира на Ален Делон и се среща с Бърт Ланкастър. Пак тогава Федерико Фелини я кани да се снима в Осем и половина. Клаудия Кардинале се превръща в истинска международна звезда, сериозна конкуренция на Джина Лолобриджида и София Лорен. През 1962 г. тя участва в Розовата пантера (реж. Блейк Едуардс), където партнира на Питър Селърс. Върхът в холивудската ù „забежка” е свързан с жанра на уестърна – Професионалистите (1966, реж. Ричард Брукс), където се среща отново с Бърт Ланкастър. При все това уестърнът ù допада и това ù носи роля в култовия Имало едно време на запад на Серджо Леоне.

През над 50 годишната си кариера Клаудия Кардинале заснема 130 филма. Тя получава наградата за най-добра женска роля на фестивала във Венеция през 1984 г. за изпълнението си в Кларета на Паскуале Скуитиери. Актрисата има в колекцията си четири награди Давид на Донатело (известни като италианските Оскари) и четири Сребърни ленти – отличие на Националния синдикат на филмовите жуналисти в Италия. През 1993 г. Кардинале получава във Венеция почетен „Златен лъв”, а през 2002 година получава и почетна „Златна мечка” на Берлинския филмов фестивал.

Извън света на киното, Клаудия Кардинале е социално ангажирана жена, която се бори за правата на жените и през 2000 г. е избрана за Посланик на добра воля на ЮНЕСКО. За нейните изключителни заслуги и принос към света на киното, през 2008 година френското правителство удостоява Клаудия Кардинале с най-високата награда на Франция - Ордена на почетния легион.