Режисьор - Ясмила Збанич
Сценарий - Ясмила Збанич
Оператор - Кристине А. Майер
Музика - Антони Лазаркевич
В ролите - Ясна Джуричич, Изудин Байрович, Борис Лер, Дино Байрович, Йохан Хелденберг, Раймонд Тири
Продуцент - Ясмила Збанич
Продукция - Deblokada, coop99 filmproduktion, Digital Cube, Indie Prod

Босна и Херцеговина-Австрия-Румъния-Нидерландия-Германия-Полша-Франция-Норвегия-Турция, 2020, 104 мин, цветен
Босна, юли 1995 г. Аида е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Когато сръбската армия превзема града, нейното семейство е сред хилядите жители на града, които търсят подслон в лагера на ООН. Като участник в преговорите, Аида има достъп до жизненоважна информация, която трябва да преведе. Пред какво са изправени нейното семейство и нейният народ – избавление или смърт?  

„Филмът разказва историята на жена, попаднала сред мъже, които си играят на война. Става въпрос за смелост, любов и издръжливост; също така и за това, какво се случва, когато не реагираме на знаците за предстояща опасност. Аз оцелях по време на войната в Босна. В един момент имаш всичко, а в следващия повече от нещата, които познаваш, не съществуват. Само защото приемаме някои неща за немислими, не означава, че те няма да се случат.“
Ясмина Збанич

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Наградата е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy. Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Зрителите заедно с членовете на Европейския парламент се приканват да гласуват онлайн ТУК. Филмът, който получи най-висока обща оценка от публиката и членовете на ЕП, ще стане победител за Наградата LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в Европейския парламент, която ще се проведе на 8 юни 2022 г., сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресичат границите и да достигат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които вероятно не биха били прожектирани в тяхната страна.

Номинираните филми са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, а като част от Филмовите дни LUX през пролетта във всяка страна от ЕС се организират безплатни прожекции през периода на гледане и гласуване, като филмовите копия са произведени от Европейския парламент. Седмицата на публиката на наградата LUX през май ще включва едновременни прожекции на номинираните филми в множество градове в ЕС, последвани от сесия от въпроси и отговори с участието на представители от екипите на филмите.

Филмът, спечелил Наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудиторията с увредено зрение и слух и ще бъде популяризиран в страните от ЕС.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Венеция ’20 – Номинация за „Златен лъв“ Анталия ’20 – Най добър филм – Международен конкурс за игрални филми Ел Гуна ’20 – Най-добра актриса

Програма

 • 12.03.2021
  КИНО "ОДЕОН" - 20.45 часа
 • 18.09.2021
  КИНО "ОДЕОН" - 18.00 часа
 • 20.03.2022
  КИНО „ЛЮМИЕР” - 14.30 часа
 • 28.03.2022
  КИНО "ОДЕОН" - 18.00 часа