Режисьор - Себастиан Майзе
Сценарий - Томас Райдер, Себастиан Майзе
Оператор - Кристел Фурние
Музика - Нилс Петер Молваер, Петер Брьоцман
В ролите - Франц Роговски, Георг Фридрих, Антон фон Люке, Томас Прен, Йоханес Крамер
Продуценти - Сабине Мозер, Оливер Нойман, Бени Дрешел
Продукция - FreibeuterFilm, Rohfilm Productions

В следвоенна Германия Ханс попада в затвора отново и отново, защото е хомосексуален. Според член 175 желанието му за свобода систематично е унищожавано. Единствената стабилна връзка в живота му е с дългогодишния му съкилийник Виктор, който е осъден за убийство. Това, което започва като отвращение, се превръща в любов.

„Историята е вдъхновена от реални събития за германски хомосексуални мъже, които са освободени от концлагерите, само за да бъдат прехвърлени в затвора. Този антиутопичен свят, в който любовта се наказва със закон, определено напомня за „1984“ на Джордж Оруел. Да забраниш любовта, означава да забраниш живота.“
Себастиан Майзе 

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Наградата е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy. Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Зрителите заедно с членовете на Европейския парламент се приканват да гласуват онлайн ТУК. Филмът, който получи най-висока обща оценка от публиката и членовете на ЕП, ще стане победител за Наградата LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в Европейския парламент, която ще се проведе на 8 юни 2022 г., сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресичат границите и да достигат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които вероятно не биха били прожектирани в тяхната страна.

Номинираните филми са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, а като част от Филмовите дни LUX през пролетта във всяка страна от ЕС се организират безплатни прожекции през периода на гледане и гласуване, като филмовите копия са произведени от Европейския парламент. Седмицата на публиката на наградата LUX през май ще включва едновременни прожекции на номинираните филми в множество градове в ЕС, последвани от сесия от въпроси и отговори с участието на представители от екипите на филмите.

Филмът, спечелил Наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудиторията с увредено зрение и слух и ще бъде популяризиран в страните от ЕС.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Кан ’21 – Награда на журито – секция „Особен поглед“ Севиля ’21 – Най-добър филм, най-добър актьор

Програма

  • 25.03.2022
    ДОМ НА КИНОТО - 20.00 часа
  • 27.03.2022
    СИНЕ ГРАНД - 17.00 часа
  • 19.03.2022
    КИНО „ЛЮМИЕР” - 14.00 часа