Режисьор - Йонас Похер Расмусен
Сценарий - Йонас Похер Расмусен, Амин Наваби
Оператор - Маурицио Гонзалес-Аранда
Анимация - Михаел Хелмут Хансен
Продуценти - Натали Фари, Моника Хелстрьом, Синье Бирге Сьоренсен
Продукция - Final Cut for Real

Амин е уважаван университетски преподавател, който иска да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие тайните, които е пазил 25 години. Като дете Амин бяга от Афганистан, след което 5 години се укрива в посткомунистическа Русия, преди на 16-годишна възраст да намери сигурност в Дания. Изпълнен с ужас, че трябва да разкаже истинската си история, тъй като е принуден да живее под фалшиво прикритие, измислено от трафикантите на хора, той иска да започне на чисто, жадувайки за почтен живот. 
Истината обаче е крита толкова дълго, че това е последният му шанс да я разкаже и да сподели истинската си самоличност, преди тя да бъде погълната завинаги от неговата фалшива същност. Амин смело споделя историята на своя живот с близък приятел, за да се почувства отново истински човек.

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Наградата е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy. Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Зрителите заедно с членовете на Европейския парламент се приканват да гласуват онлайн ТУК. Филмът, който получи най-висока обща оценка от публиката и членовете на ЕП, ще стане победител за Наградата LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в Европейския парламент, която ще се проведе на 8 юни 2022 г., сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресичат границите и да достигат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които вероятно не биха били прожектирани в тяхната страна.

Номинираните филми са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, а като част от Филмовите дни LUX през пролетта във всяка страна от ЕС се организират безплатни прожекции през периода на гледане и гласуване, като филмовите копия са произведени от Европейския парламент. Седмицата на публиката на наградата LUX през май ще включва едновременни прожекции на номинираните филми в множество градове в ЕС, последвани от сесия от въпроси и отговори с участието на представители от екипите на филмите.

Филмът, спечелил Наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудиторията с увредено зрение и слух и ще бъде популяризиран в страните от ЕС.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Европейски филмови награди ’21 – Най-добър анимационен пълнометражен филм, най-добър документален филм, награда на Европейския университет Sundance ’21 – Секция „Световно кино – документални филми“: Голямата награда на журито Оскар ’22 – Номинации за анимационен, документален и международен филм

Програма

 • 27.03.2022
  ДОМ НА КИНОТО - 14.00 часа
 • 03.04.2022
  ДОМ НА КИНОТО - 16.00 часа
 • 12.03.2022
  ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“ - 18.00 часа
 • 14.03.2022
  ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“ - 20.30 часа
 • 17.03.2022
  ЕВРО СИНЕМА - 18.00 часа