Режисьор - Талал Дерки
Оператор - Катан Хасон
Музика - К. С. Елиас
В ролите - Абу Осама, Айман Осама, Осама Осама
Продуценти - Ансгар Фрерих, Ева Кеме, Тобиас Зиберт, Ханс Роберт Айзенхауер
Продукция - BASIS BERLIN Filmproduktion

След филма Завръщане в Хомс (2013), който печели голямата награда на журито на фестивала Сънданс, Талал Дерки се завръща в родината си. Там той печели доверието на семейство радикални ислямисти и споделя ежедневието им над две години. Камерата му се фокусира основно върху децата, давайки ни изключително рядък поглед над това какво означава да растеш с баща, чиято единствена мечта е да основе ислямски халифат. Осама (13 години) и брат му Айман (12 години) обичат баща си и му се възхищават, затова неговата дума е закон за тях. Но докато Осама е готов да следва пътя на джихад, Айман иска да се върне в училище.

Филмът е носител на Голямата награда на журито на Филмовия фестивал Сънданс. За бащите и синовете е творба, чрез която ставаме свидетели на момента, в който детството умира и се ражда джихадизмът.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Оскар '19 – Номинация за най-добър документален филм Сънданс '18 – Голямата награда на журито за документален филм Европейски филмови награди '18 – Номинация за най-добър европейски документален филм

Програма

  • 19.03.2019
    ДОМ НА КИНОТО - 14.30 часа
  • 12.03.2019
    ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ - КИНО „СЛАВЕЙКОВ” - 20.30 часа
  • 16.03.2019
    КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР “G8” - 21.15 часа