Режисьор - Сузане Биер
В ролите - Микаел Персбранд, Трине Дирхолм, Улрик Томсен, Маркус Ройгард, Вилям Йонк Нилсе
Продукция - Danmarks Radio (DR)Det Danske FilminstitutFilm i VästMEDIAMemfis FilmNordisk Film- & TV-FondSveriges Television (SVT)Swedish Film InstituteТrollhättan Film ABZentropa Productions
Всеки ден лекарят Антон пътува от идиличното градче в Дания, в което живее, към лагер за бежанци от Африка. В тези два съвсем различни свята той и семейството му се изправят пред проблеми, които ги подтикват към трудни решения, клонящи към мъст или прошка.    

Антон и съпругата му Мариане, които са на път да се разведат, имат двама синoве. По-големият от тях – 10-годишният Елиас, е тормозен от съучениците си в училище, докато един ден новото момче в класа Кристиян го защитава. Той наскоро пък се е преместил от Лондон в Дания с баща си Клаус. Неотдавна майка му е починала от рак и момчето дълбоко страда.

Елиас и Кристиян се сближават бързо, но приятелството им е поставено на изпитание,  когато Кристиян въвлича Елиас в смъртноопасна игра на отмъщение. Родителите на двете момчета трябва да се опитат да им обяснят сложността на човешките емоции, болката и състраданието.

В един по-добър свят разглежда ограниченията, на които се натъкваме, когато се опитваме да контролираме личния си живот и обществото, в което живеем. Филмът си задава въпроса, дали „развитата” западна култура е правилният модел за един по-добър свят, или под повърхността ù се крият безпорядък и беззаконие. Имунизирани ли сме срещу хаоса, или живеем в блажено неведение на ръба на анархията?

Сузане Биер

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Златен глобус ’11 – Най-добър чуждоезичен филм; Оскар ’11 – Номинация за най-добър чуждоезичен филм

Програма

  • 04.03.2022
    ДОМ НА КИНОТО - 20.30 часа
  • 24.03.2022
    КИНО „ВЛАЙКОВА“ - 20.00 часа