Отар Йоселиани

Отар Йоселиани, режисьор (Грузия, Франция)

Отар Йоселиани е роден на 2 февруари 1934 година в Тбилиси, Грузия. Учи пиано в музикалното училище в родния си град, следва в механо-математическия факултет на Московския държавен университет и в майсторския клас на Александър Довженковъв ВГИК. Снима първия си късометражен филм Акварел (излъчен по телевизията) през 1958 г., а Април (1961) е забранен в СССР до началото на 70-те.

През 1966 завършва дебютния си пълнометражен филм Листопад – безспорно доказателство за оригиналния му авторския почерк. Листопад е удостоен с наградата на ФИПРЕССИ за най-добър дебют на кинофестивала в Кан, но отново е забранен от съветската цензура. Птица безгрижна, заснет през 1971 г., е една от най-емблематичните творби на Йоселиани. Показът на филма е ограничен – само за киноклубовете. Въпреки че през 1979 г. режисьорът е отличен като заслужил артист на Грузия, това десетилетие си остава най-мрачното в творческата му кариера, с един единствен филм – Пасторал (1975), носител на наградата на ФИПРЕССИ от Берлинале. През 1982 г. той емигрира във Франция, където живее и работи до днес. През 1984 г. режисира Любимците на луната (Специалната награда на журито във Венеция 1984). Следващите му филми отново печелят награди на престижни световни кинофоруми („И стана пожар и Разбойници, глава VII – Специална наградата на журито във Венеция, Лов на пеперуди – Наградата „Андрей Тарковски” в Москва, Сбогом, роден дом – Наградата на ФИПРЕССИ на Европейските филмови награди).

През 2002 г. самият режисьор е удостоен със Сребърна мечка за Понеделник сутрин – филм, който лично представи на българските зрители на 7-то издание на София Филм Фест през 2003 г. Комедията Есенни градини бе включена в програмата на София Филм Фест 2007, а по повод 15-тото издание на фестивала Отар Йоселиани ни запозна лично с драмата Изгнаници.