Три филма, номинирани за престижната награда LUX - с прожекции на 26-ия СФФ

Традиционното партньорство между София Филм Фест, Наградата на публиката LUX на Европейския парламент и ЕФА и Бюрото на ЕП в София през 2022 година ще даде възможност за среща с трите номинирани филма в София, Пловдив, Бургас и Варна, както и онлайн - през март и април

LUX – Европейската филмова награда на публиката (или за по-кратко Наградата LUX на публиката) беше учредена през 2020 г. и се присъжда ежегодно от Европейския парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas.

Наградата е наследник на предишната награда „ЛУКС“ – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г. като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, както и на наградата на публиката на European Film Academy. Новата награда продължава да изгражда мостове в културата на цяла Европа в съответствие с целите на предишната награда „ЛУКС“, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които се докосват до същината на европейските обществени дебати.

Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник и да гласува за любимите си филми.

Зрителите заедно с членовете на Европейския парламент се приканват да гласуват онлайн. Филмът, който получи най-висока обща оценка от публиката и членовете на ЕП, ще стане победител за Наградата LUX на публиката. Победителят ще бъде обявен на церемонията по награждаването в Европейския парламент, която ще се проведе на 8 юни 2022 г., сряда, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресичат границите и да достигат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които вероятно не биха били прожектирани в тяхната страна.

Номинираните филми са субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС, а като част от Филмовите дни LUX през пролетта във всяка страна от ЕС се организират безплатни прожекции през периода на гледане и гласуване, като филмовите копия са произведени от Европейския парламент. Седмицата на публиката на наградата LUX през май ще включва едновременни прожекции на номинираните филми в множество градове в ЕС, последвани от сесия от въпроси и отговори с участието на представители от екипите на филмите.

Филмът, спечелил Наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудиторията с увредено зрение и слух и ще бъде популяризиран в страните от ЕС.

* * *

Една от най-очакваните творби на 26-ия СФФ е „Бягство“ (2021) на датския режисьор Йонас Похер Расмусен, който вече влезе в историята като първият филм, номиниран за Оскар едновременно в три категории – най-добър пълнометражен анимационен филм, най-добър документален и международен филм! Творбата, създадена по сценарий на Расмусен, привлича погледите на специалистите в Сънданс, където получава Голямата награда на журито, а след това в актива му се добавят 69 приза от цял свят, като филмът е номиниран и за Наградата на публиката LUX, връчвана от ЕП и ЕФА. „Бягство“ разказва необикновена истинска история за уважаван преподавател, който решава да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие травмиращи тайни, пазени повече от две десетилетия. Творбата е завладяваща смесица от изкусна анимация и документален реализъм и е сред най-интимните, въздействащи, лични и дълбоки филми на 2021 година.

Очакваме Ви на прожекциите:

12.03, София - Френски Институт – кино „Славейков” / French Institute – Slaveikov Cinema - 18:30
14.03, София - Френски Институт – кино „Славейков” / French Institute – Slaveikov Cinema - 20:30
17.03, София - EURO CINEMA - 18:00

27.03, София - Дом на киното / Cinema House - 14:00
03.04, София - Дом на киното / Cinema House - 16:00

06.04, БУРГАС - НХК - 20:00

Flee-2.jpg

* * *

Австрийско-германската копродукция „Великата свобода (2021) на режисьора Себастиан Мейзе отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността. Героят на Франц Роговски наистина се оказва най-добрият човек, „арестуван една сутрин, без да е направил нищо лошо“, дори предполагаемото „престъпление“, което на практиката е обвинение в  хомосексуални отношения. В три преплитащи се времеви линии, Ханс непрекъснато се озовава в един и същ строго охраняван затвор за поредица от хомосексуални обвинения. Повтарящата се фигура във всяка историческа епоха – 1945, 1957 и 1968 (година преди декриминализацията) е своеобразен печат на времето – един Виктор (великолепният австрийски актьор Георг Фридрих) излежава доживотна присъда за убийство и в същото време е убеден хомофоб… „Великата свобода“ е удостоен Европейска филмова награди за операторско майсторство и за музика.

Очакваме Ви на прожекциите:

19.03, София - Кино „Люмиер” / Lumiere Cinema - 14:00

25.03, София - Дом на киното / Cinema House - 20:00
26.03, ВАРНА - Фестивален и конгресен център - 16:00

27.03, София - Сине Гранд / Cine Grand - 17:00

Great-Freedom-4.jpg

* * *

Филмите на босненската режисьорка Ясмила ЗбаничГърбавица“ (2006), „Един ден в Сараево“ (2014) и „Островът на любовта“ (2014) са любими на зрителите не само на територията на Балканския полуостров. Един от акцентите в нейните филми е особено актуалната днес тема за войната - и как тя въздейства върху съдбите на оцелелите физически хора. През 2022 година българската публика ще има възможност да види отново нейния филм „Quo Vadis, Аида?“ (2020) – съвместна продукция между 9 европейски държави. Разказът отвежда зрителите в Босна, през юли 1995 година при Аида, която е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Нейното семейство е сред хилядите жители, които търсят подслон в лагера на ООН в мига, в който сръбската армия превзема града. Няма място за всички. Аида с големи мъки успява да вкара двамата си сина и съпруга си. Той дори е изпратен на преговори с Младич. По всичко изглежда, че полковниците и войниците на ООН са безсилни пред агресията му - те са и объркани, и страхливи. Аида опитва да спаси синовете си…Основният въпрос, който поставя Ясмила Збаниче е: Пред какво са изправени нейното семейство и нейният народ – избавление или смърт?

Очакваме Ви на прожекциите:

17.03, ПЛОВДИВ - Lucky - Дом на киното - 20:45

20.03, София - Кино „Люмиер” / Lumiere Cinema - 14:30
28.03, София - Кино „Одеон” / Odeon Cinema - 18:00


Quo-vadis-Aida-3.jpg

ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!

#26SofiaIFF