jan-klod.JPG

Жан-Клод Кариер

Жан-Клод Кариер, сценарист (Франция)

"Добър сценарий е този, от който се ражда добър филм. Когато съществува филмът, сценарият вече го няма. Той без съмнение е онова, което в един завършен филм най-малко се вижда," Жан-Клод Кариер.

По сценарии на Кариер са заснети близо 130 филма, тв филми и сериали. Работил е и със знаменити режисьори като Жак Тати, Луи Мал, Пиер Етекс, Фолкер Шльондорф, Жан-Пол Рапно, Патрис Шеро, Жан-Люк Годар, Карлос Саура, Анджей Вайда. От почти 30 години е приятел, съмишленик и дясна ръка на театралния режисьор Питър Брук. Жан-Клод Кариер е написал 11 книги, участвал е като актьор в десетина роли. Сред трофеите на Кариер е "Оскар" за сценарий, споделен с Пиер Етекс (Щастлива годишнина, 1962). За сценария на Дневна красавица (1967) Кариер получава "Златен лъв" от Венеция, за Непоносимата лекота на битието (1988) има номинация за "Оскар" за сценарий и награда на Британската филмова академия за адаптацията на романа на Милан Кундера, за "Тенекиеният барабан" (1979) е удостоен със "Златна палма" от фестивала в Кан.

В програмата на Жан-Клод Кариер в рамките на София Филм Фест беше включен мастерклас със студенти, професионалисти и почитатели в Кино "Люмиер". Той участва в програмата "София Мийтингс", където представи новия проект Досието Петров, създаден съвместно с българския режисьор, живеещ във Франция, Георги Балабанов.

Жан-Клод Кариер беше удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2008 г.