25
Mar
2024

Cinema Politica продължава да представя провокативни и важни документални творби

CINEMA POLITICA е мрежа за разпространение, специализиран дистрибутор и онлайн платформа за независимо документално кино с политическа и социална тематика. Създадена е през 2003 в Монреал и има близо сто клона в Канада и по света.
CINEMA POLITICA подпомага работата на независими режисьори и развива публики за социално ангажирано кино, а от 2015 година организира документални прожекции и в София с ВХОД СВОБОДЕН!

През 2024 филмите ще бъдат представяни в Гьоте-институт, като всеки филм ще бъде последван от ДИСКУСИЯ с режисьорите и специални гости! Ето поредността на прожекциите:

КЛИМАТЪТ НА ПРОМЯНАТА
Великобритания, 2022, 100 мин.
режисьор Рич Фелгейт
В Германия загрижени граждани се опитват да спасят древна гора от една от най-големите въглищни мини в Европа. Те сключват необичаен съюз с обезкуражена общност в английска провинция, която също е принудена да действа, за да защити домовете си от нова открита мина за въглища. „Климатът на промяната“ е поглед отвътре към света на прякото действие; автентичен, суров и емоционален разказ за битката на Давид с Голиат – между местните активни общности и корпорациите за изкопаеми горива.

Прожекцията е на 27 март, начален час 19:00

* * *
НЯКОЙ ЖИВЕЕ ТУК
Канада, 2023, 75 мин.
режисьор Зак Ръсел
По време на пандемията от Ковид, в Торонто се наблюдава катастрофално нарастване на броя на бездомните. Отчаян от това, че градът му не може да се погрижи за хората без подслон, Халел Сиврайт напуска работата си като дърводелец и се посвещава на изграждането на топлоизолирани подслони – т.нар. „малки приюти“. Използвайки иновативно телесната температура за отопление, усилията на Халел привличат вниманието на международните медии, което кара управата в Торонто да му предложи евентуално партньорство, но само седмица по-късно отменя решеието си.

Прожекцията е на 28 март, начален час 17:30


* * *
ТРИ ОБЕЩАНИЯ
Палестина-Ливан-САЩ, 2023, 61 мин.
режисьор Юсеф Сружи
Награди и номинации:
Кемдън ’23 – Най-добър документален пълнометражен филм
В началото на хилядолетието, когато израелската армия отвръща на Втората интифада на Западния бряг, Суха, палестинска майка, заснема ежедневието на семейството си. Времето, което прекарва, криейки се в мазето през нощта, и страхът на двете ѝ малки деца от обстрела са постоянно повтарящи се елементи. Постепенно семейството започва да свиква с неизменно присъстващата камера, както и с факта, че децата продължават да ходят на училище всяка сутрин.
През 2017 г. синът на Суха – Юсеф, режисьорът на този документален филм, открива този видеоматериал. Заедно с майка си той се опитва да разбере защо е избрала да заснеме живота на семейството си по време на войната. И защо не е избягала от страната – няколко пъти Суха е нарушавала обещанието, което е дала на Бог, че ще замине.

Прожекцията е на 28 март, начален час 19:30

* * *
РАБОТА
Швеция, 2023, 95 мин.
режисьор Туве Пилс
Хана иска да опознае себе си и своята сексуалност отвъд възможностите, които ѝ дава малкият роден град в Швеция. Тя изоставя приятелката си Ема и заминава за Сан Франциско, където има активна и толерантна общност от хомосексуални хора. На едно парти тя се запознава с Клои и Сид – доминатриса и транссексуален мъж, и двамата опитни секс работници, които мечтаят за сигурен живот в разрастващия се град на Западното крайбрежие. С тяхна помощ Хана започва да изследва онези аспекти на своята сексуалност, за които е смеела само да фантазира.

Прожекцията е на 3 април, начален час 19:00

* * *
ЖИВОТЪТ Е КРАСИВ
Норвегия-Палестина-Катар, 2023, 93 мин.
режисьор Мохамед Джабали
Младият палестински режисьор Мохамед Джабали посещава филмов фестивал в Тромсьо през 2014 г., когато границите към Газа се затварят. Той се оказва блокиран в арктическата зима и не подозира, че ще изминат седем години, преди да може да види отново семейството си.
Докато чака ситуацията да се промени, приятелите на Мохамед в родината му го съветват да потърси убежище или да се ожени, за да остане в Норвегия. Но Мохамед не иска да се откаже от палестинската си самоличност и настоява работата му да получи признание. След като му е отказано разрешително за работа, въпреки че филмът му Бърза помощ постига международен успех, той решава да заведе дело в съда.

Прожекцията е на 5 април, начален час 19:00

* * *
ОЧАКВАМЕ Ви на #КИНО!
#28SofiaIFF