05
Feb
2020

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ в очакване на 24-тия София Филм Фест през март 2020

„ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма в Дома на киното, която предоставя възможност на ученици и студенти да гледат и анализират ключови творби на европейското и независимото кино през цялата учебна година.

ВХОД - С В О Б О Д Е Н за ученици и студенти!
* вземете своя БЕЗПЛАТЕН билет срещу 
ученическа лична карта, бележник или студентска книжка *

Първият семестър от новата 2020 година поставя началото на няколко важни теми, които очакваме с нетърпение в програмата на предстоящия 24-ти София Филм Фестдесетилетие на българското кино, Джералдин Чаплин и Атом Егоян.

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастери. Дни преди началото на най-фестивалния месец март в програмата, създадена за изграждане на вкус към киното на младите поколения, ще представим няколко от най-успешните български филми от последните години. Те са и първи творби на своите режисьори, които ще представят вторите си филми в конкурсните програми на фестивала.

Стартираме на 17 февруари (вторник) в 18:00 часа с дебюта на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „УРОК“ (2014). Филмът получи наградата за режисура в Сан Себастиан; международната награда за дебют „Ингмар Бергман” в Гьотеборг; приза за най-добър сценарий и „Бронзов Александър“ в Солун; специалната награда на журито и номинация за Голямата награда в Токио; наградата в програма „1-2 Competition” във Варшава; приза за най-добра актриса за Маргита Гошева в Анже; наградата на ФИПРЕССИ в Киев; три награди от „Златна Роза“ и още много други отличия. Ролите във филма са поверени на Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, а историята проследява премеждията на една гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Но в един момент ситуацията в личния й живот се усложнява и отношенията между героите във филма поемат към странни обрати…

На 24 февруари (понеделник) от 18:00 часа е първият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова „ЖАЖДА“ (2015), създаден по сценарий на Светослав Овчаров, Цоцоркова и Венцислав Василев. В роли във филма ще видим младото откритие на режисьорката Моника Найденова, чаровният Александър Бенев, както и обичаните от много поколения български актьори Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Историята проследява срещата между две семейства – едното живее на хълм в края на селото, където водата често спира. На помощ пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, и всичко в отношенията по между им се променя. „Жажда“ има номинация за наградата за нови режисьори в Сан Себастиан, където е световната премиера на филма; приза за най-добра режисура в Арас; награда за най-добър кастинг и специална награда на журито в Минск; отличие за пълнометражен дебют и награда за операторско майсторство на „Златна Роза“ 2015.

На 26 февруари (сряда) от 19:00 часа е специалната прожекция на режисьорския дебют на Надежда Косева „ИРИНА“ (2019) в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“. Филмът ще бъде представен лично от актрисата, на която е поверена главната роля във филма – Мартина Апостолова, непосредствено след завръщането й от международния филмов фестивал в Берлин, където тя ще бъде една от 10-те Европейски ИЗГРЯВАЩИ ЗВЕЗДИ на Берлинале 2020. След световната й премиера на фестивала във Варшава 2018 година, „Ирина“ е представян в основните конкурсни програми на над 10 филмови форуми в различни точки на света (от Маракеш, Тирана и Котбус до Хонконг и Токио) и вече има в актива си над 20 награди и номинации от фестивали в цял свят, сред които са 8 приза за най-добра актриса, както и номинация за „Европейско откритие“ на Европейските филмови награди 2019. Екранни партньори на Мартина Апостолова във филма са Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Христо Ушев, Красимир Доков. Историята проследява част от житейския път на Ирина, която живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа. За да спаси семейството си, тя решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Ирина открива какво значи да обичаш и да прощаваш...

На 2 март (понеделник) от 18:00 часа е откриването на специалната ретроспектива, посветена на творчеството на финландския режисьор Аки Каурисмаки с неговия игрален дебют от 1983 година „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ“. Тази инициатива се организира в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България, а в ретроспективата ще бъдат показани 14 от творбите на легендарния майстор. Първият филм е по едноименната творба на Фьодор Достоевски, като сюжетът е представен в съвремието – главният герой е млад работник в кланица, който извършва убийство. Отчаяната му любовна връзка с момиче, случайно оказало се на местопрестъплението, е подложена на изпитание от чувството за вина и затягащата се примка на полицията. Филмът получава две финландски награди „Юсси“ – за най-добър сценарий и най-добър дебютен филм, и поставя началото на впечатляващата кариера на режисьора, превърнал се в емблема на финландското кино и един от знаковите филмови автори на нашето време.

Следващият понеделник – 9 март, отново е посветен на „Десетилетието на българското кино“ – от 18:00 часа ще представим дебютния режисьорски филм на Виктор Чучков-син „ТИЛТ“ (2010). Историята връща зрителите в началото на 90-те години на ХХ век и пресъздава премеждията на четирима приятели, които търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар на име TILT. Любов, премеждия зад граница, емигрантски живот и кардинални промени в България се преплитат в един от най-гледаните и харесвани български филми от последните 10 години. Ролите са поверени на Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Ованес Торосян, Георги Стайков, Ивайло Драгиев, Александър Сано, Филип Аврамов. „Тилт” е българското предложение за номинация за „Оскар” за чуждоезичен филм през 2011 година. Филмът получава  Наградата на журито в Рейнданс, приза за най-добра режисура на фестивала в Калифорния, отличие за най-добър чуждестранен пълнометражен филм на Independent Filmmakers Showcase’11, три награди на „Златна Роза“, награда за най-добър монтаж в Уудсток’11, призовете за най-добър балкански филм и най-добър оператор на Cine Days, Македония ’11. 

Програмата продължава на 10 март (вторник) в 18:00 часа с прожекция на една от култовите творби на легендарния испански режисьор Карлос Саура с участието на изключителната Джералдин Чаплин – „МЕНТОВКА С ЛЕД“ (1967). Спечелил „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор на Берлинале ’68, филмът разказва за двама приятели, които се срещат след много години. Единият, лекар на средна възраст, решава да прелъсти чуждата съпруга, а когато тя го пренебрегва, той решава да преобрази собствената си медицинска сестра в недостъпния обект на своите желания…

Последната прожекция от програмата „Европейско кино за учащи“ преди старта на 24-тия София Филм Фест е на 11 март (сряда) от 18:00 часа, а филмът е „ЕКЗОТИКА“ на изключителния канадски режисьор Атом Егоян. Творбата е удостоена с наградата на ФИПРЕССИ в Кан ’94 и приза за най-добър канадски филм в Торонто, а сюжетът е мозайка от историите на няколко герои, озовали се в клуб за стрийптиз в Торонто, наречен „Екзотика“. Собственик на клуба е Зоуи, която започва сложна професионална и лична връзка с новия диджей Ерик. 

◊ ◊ ◊

Лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са киноведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Те представят филмите и подробности около създаването им и поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите, а всички, които имат желание за още по-детайлни знания за света на киното, са добре дошли да задават въпроси!

◊ ◊ ◊

„ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ” е инициатива на Арт Фест и Дома на киното, която се реализира с подкрепата на Програма „КУЛТУРА” на Столична община, както и с информационното сътрудничество на Министерство на образованието и науката.
Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”. 

◊ ◊ ◊

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ – Зима 2020

Програма в Дома на КИНОТО 

17 февруари (понеделник), 18:00 часа
УРОК, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов

24 февруари (понеделник), 18:00 часа
ЖАЖДА, режисьор Светла Цоцоркова

26 февруари (сряда), 19:00 часа
ИРИНА, режисьор Надежда Косева
Специална прожекция в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“

2 март (понеделник), 18:00 часа  
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ, режисьор Аки Каурисмаки

9 март (понеделник), 18:00 часа 
ТИЛТ, режисьор Виктор Чучков-син

10 март (вторник), 18:00 часа 
МЕНТОВКА С ЛЕД, режисьор Карлос Саура

11 март (сряда), 18:00 часа
ЕКЗОТИКА, режисьор Атом Егоян

◊ ◊ ◊

Следете информационните канали на София Филм Фест!

ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО – в Дома на КИНОТО!

#ДомътНаКинотоЕПовечеОтКино