10
Dec
2017

Ултимативният победител на юбилейните 30-ти награди на ЕВРОПЕЙСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ „КВАДРАТЪТ” на Рубен Йостлунд ще бъде в програмата на 22-рия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


 Европейската Филмова Академия и EFA Productions раздадоха тази вечер награди на най-добрите филми за изминалата 2017 година. Това се случва за 30-та поредна година, а в своята реч по случай юбилея Вим Вендерс призова събралите се в Берлин хора на киното: „...Европа има по-солидни и сериозни основи, които не са парите и непрестанното желание да се реализират приходи – ние притежаваме културни традиции и идеи за това какви сме ние като хора и като социални същества... Готови ли сме да се борим за нашите идеали? Нашето филмово семейство има огромно значение за хората и може да промени света – ние носим отговорност за това!...”

Изцяло в духа на трогателните, силни думи на президента на ЕФА всеобщото гласуване изведе на преден план един невероятно силен филм, чиито достойнства бяха признати още през май в Кан, където творбата спечели тазгодишната „Златна Палма” – това е „КВАДРАТЪТ” („THE SQUARE”) на Рубен Йостлунд.

Провокативната копродукция между Швеция, Германия, Франция и Дания беше удостоена с призовете за най-добър сценарий, най-добър художник и най-добра европейска комедия, Клаес Банг получи статуетката, която се полага на най-добрия европейски актьор за 2017 година, а режисьорът Йостлунд беше удостоен с наградата за най-добър режисьор. Кулминацията на вечерта на наградите на ЕФА беше обявяването на НАЙ-ДОБРИЯ европейски филм на 2017 година – това е отново „Квадратът”, който със своите ШЕСТ награди на Европейската филмова академия ще бъде един от „гвоздеите” в програмата на 22-рия София Филм Фест през март 2018.

* * *

Над 3000 членове на Европейската филмова академия са участвали в гласуването на наградите за поредна, 30-та година. Още след премиерата на „Квадратът” през май в Кан започнаха да се срещат определения като „остра сатира”, „предизвикателен”, „изключителен”, „неочаквано силен”, „брилянтен”, а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и да не гледате трейлъри. Президентът на муждународното жури на най-авторитетният международен фестивал през 2017 година Педро Алмодовар е плакал, когато е видял филма и е откровен в признанието си негов адрес „Този филм е посветен на тоталната принуда към политическа коректност – това е кошмарно и също толкова ужасяващо, както и всяка друга диктатура. За щастие, при все сериозната тема, филмът демонстрира изключителното въображение на неговите автори. Това е творба, която ще пожелая да видя отново именно защото е толкова богата и предизвикателна, в нея се съдържат толкова много различни неща. Политическата коректност може да се превърне в истински ад – представен по толкова изключителен начин от майстор-режисьор в киноистория, тя е важно да бъде видяна!

Не забравяйте, че КИНОТО е начин на живот!

ОЧАКВАМЕ Ви на КИНО през март 2018 – предстои 22-рият София Филм Фест!