SFF Новини

06Feb2019
01.jpg

„Тайният живот на Вера” на Тонислав Христов и „Дворците на народа“ на Мисирков и Богданов влизат в Документалния конкурс на 23-тия София Филм Фест

Филмът та Тонислав Христов ще се включи в надпреварата след участието си в конкурсната програма на СЪНДАНС и след европейска премиера на БЕРЛИНАЛЕ, което започва на 7 февруари

04Feb2019
712x424_270x5_SIFF_banner_1028x430_EN-01.png

Ясни са повечето филми, които ще се борят за голямата награда в Международния конкурс на 23-тия София Филм Фест – два от тях са български

„Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев са българските заглавия, които влизат в международната надпревара за Голямата награда „София – Град на киното“, осигурена от Столична община, която ще се връчи на 16 март във вечерта на Церемонията по награждаването на 23-тия София Филм Фест.

31Jan2019
Dobrovolci_poster.jpg

Си Ви Ес – България и София Филм Фест търсят доброволци за 23-тото издание на международния филмов фестивал

За десета поредна година доброволческата организацията Си Ви Ес - България (www.cvs-bg.org) набира доброволци, които да помагат при провеждането на Международния фестивал София Филм Фест.

29Jan2019
Chuvstvo-za-neponosimost_3.jpg

С „Чувство за непоносимост“ отбелязваме 90-годишнината от рождението на ГЕОРГИ МАРКОВ в програмата на София Филм Фест на 27 февруари 2019

В навечерието на 1 март 2019, когато се навършват 90-години от рождението на писателя Георги Марков, Домът на киното ще очаква почитателите на документалното кино за среща с филма на режисьорката Боя Харизанова „Чувство за непоносимост“

25Jan2019
Border-3.jpg

„ГРАНИЦА“ с голямата награда на „Особен поглед“ от Кан и представеният с овации на Берлинале 2018 „ТРАНЗИТ“ – в програмата на София Филм Фест през март

Шведско-датският романтичен фентъзи трилър „ГРАНИЦА” на Али Абаси обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където взе голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед”, а преди няколко дни получи признание и от Американската киноакадемия с номинация за „Оскар” за грим и прически. * Представен премиерно в програмата на Берлинале 2018, най-новият филм на германския режисьор Кристиан Пецолд „ТРАНЗИТ“ е кинематографично изследване на неимоверните усилия, които се изискват от обикновените хора по време на война, за да оцелеят, но и да вземат правилни решения за постъпките си.

22Jan2019
Pawel-Pawlikowski.jpg

Носителят на ОСКАР Павел Павликовски - специален гост на 23-тия София Филм Фест с най-добрия европейски филм на 2018 „СТУДЕНА ВОЙНА“!

Филмът, награден с пет отличия на Европейската филмова академия, между които най-добър европейски филм, най-добри актриса, сценарий и режисура, е сред 9-те претендента за чуждоезичен Оскар и ще бъде специален акцент в програмата на фестивала

21Jan2019
Poster-IRINA-Bg.jpg

Пълнометражният дебют на Надежда Косева „ИРИНА“ с премиера на 23-ия София Филм Фест

След като спечели 9 престижни отличия на международни и национални кинофестивали, дебютният пълнометражен филм на Надежда Косева „ИРИНА” ще има своята дългоочаквана премиерна прожекция и в София.

13Jan2019
A-Picture-with-Yuki-1-_sm.JPG

„Снимка с Юки” – с премиерна прожекция на 23-тия София Филм Фест

Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов ще участва в международния конкурс на фестивала. Филмът е създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада”, излязъл през 2011 година първоначално в Съединените щати. Сценаристи са Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, а продуценти - „Чучков брадърс”, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и БНТ. „Снимка с Юки” е и първата българска копродукция с Япония, в лицето на Wa Entertainment.

12Jan2019
Berlinale_Generation.jpg

“Тайният живот на Вера” на Тонислав Христов с европейска премиера в Берлинале

Представен като проект на София Мийтингс, най-новият филм на режисьора Тонислав Христов “Тайният живот на Вера” (“The Magic Life of V”), ще има своята европейска премиера в рамките на БЕРЛИНАЛЕ през февруари 2019 година.

11Jan2019
Capernaum-9-_sm.jpg

„КАПЕРНАУМ“ на ливанката Надин Лабаки, носител на Наградата на журито в Кан, в програмата на 23-тия София Филм Фест

Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки беше удостоен в Кан 2018 със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито.

09Jan2019
TWPT-still-2-MAIN_sm.jpg

„ДИВАТА КРУША“ на Нури Билге Джейлан ще закрие официалната програма на 23-тия София Филм Фест

Осмият пълнометражен филм на Нури Билге Джейлан – „Дивата круша“, копродукция между Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл), Босна и Херцеговина, Македония и Швеция, беше представен премиерно в основния конкурс на Кан през 2018 година и бе приет изключително топло от публиката и критиката. Международната преса е единодушна във възторга си от „хипнотизиращата фуга“, изградена от „удивително всеобхватния разказ, в който са преплетени философия, религиозни традиции и етични норми“ (Джей Уайзбърг, Variety).

20Dec2018
walking_on_water_color_web.jpg

„ДА ХОДИШ ПО ВОДА“ на Андрей Паунов открива 23-тия София Филм Фест на 7 март 2019 в Зала 1 на НДК!

С безпрецедентна интимност и достъп до Христо Явашев - Кристо и неговия екип, филмът проследява процеса по реализирането на един от най-мащабните арт проекти създавани някога.

02Nov2018
Agora_2018_photo.jpg

Проектът от София Мийтингс „BEGGAR“ ще бъде представен във форума за копродукции „CROSSROADS“ на филмовия фестивал в Солун

В програмата на форума за копродукции „CROSSROADS“ (7-10 ноември) ще бъдат представени 15 проекта - сред тях е и проектът от София Мийтингс „BEGGAR“ с режисьор Надежда Косева и продуцент Владимир Андреев (БъРъ Филм)

13Sep2018
Venice2018-6_1_.JPG

Ясен АТАНАСОВ - за ВЕНЕЦИЯ 2018 и журито "28 пъти КИНО"

ЯСЕН АТАНАСОВ е българският посланик в „28 пъти кино” - журито на „Венециански дни” (Venice Days / Giornate Degli Autori), съставено със съдействието на Европа Синемас, Европейския парламент и Наградата „LUX”. Това е първото му участие в престижен международен форум от подобна величина. И ето какво сподели той за ВЕНЕЦИЯ, филмите и новите приятелства!

30Aug2018
www-midpoint-center-eu_02.jpg

Отворени кандидатствания в платформата MIDPOINT

MIDPOINT е платформа за развитие на сценарии и проекти в областта на киното, която действа като специална инициатива на Академията за изпълнителски изкуства в Прага. Трите кандидатствания за 2019 година са със срок за подаване на документите 21 септември 2018

31May2018
KVary-brothers.jpg

Филмът на Омур Атай "Братя", представян на София Мийтингс, е в конкурсната програма на Карлови Вари

Месец преди началото на 53-ото му издание, филмовият фестивал в Карлови Вари обяви филмите, които ще се състезават за Кристален глобус през 2018 година. Сред тях са две български миноритарни копродукции.

29May2018
Sany-Workshop_27_05_2018_TIFF_Dan-Grigore_Web_7.jpg

Партньорът на София Мийтингс, професионалната тренировъчна програма на Гьоте институт FIRST FILMS FIRST, селектира два български проекта през 2018

Партньорът на София Мийтингс, професионалната тренировъчна програма на Гьоте институт FIRST FILMS FIRST, за първа година селектира два български проекта!

18Apr2018
Agneszka-Smoczynska.JPG

Проект от София Митийнгс 2016 е в "Седмица на критиката" в Кан!

Новият филм на полската режисьорка Агнешка Смочинска "Fugue" ("Fuga"), който беше представен като проект в програмата на София Мийтингс през 2016 година, е един от 7-те игрални филма, включени в конкурсната програма на „Седмица на критиката“ в Кан.

showing more