SFF Новини

13Jun2020
web17n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В Ден 17 представяме ключови филма от програмата на фестивала, които могат да бъдат видени в предстоящия му рестарт. Анимационният „Физика на тъгата“ е представен от неговия режисьор Теодор Ушев и писателя Георги Господинов. Друга анимация ще радва малки и големи - пълнометражният филм „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти по едноименната книга на Дино Будзати. Ще напомним за предстоящите срещи с два шедьовъра на Аки Каурисмаки – „Плаващи облаци“ и „Мъжът без минало“, както и документалните „Нерешеният случай Хамаршьолд“ на Мадс Брюгер и номинираният в две категории за Оскар документален филм „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов. В Ден 17 ще видите два филма с култов статус на тандема Камен Калев и Димитър Митовски „Върнете заека“ и „Лошият заек“, които бяха част от програмата на Седмица на критиката в Кан. Ще видите също и дипломния филм на Ана Китанова „Жената от фара“, чиято премиера бе на 18-я София Филм Фест.

08May2020
web16n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В петък, Ден 16, Ви предлагаме специалното видеообръщение на легендата на полското и световното кино и носител на Наградата на София, режисьорът Кшищоф Зануси. От програмата на деня представяме още един филм от рубриката „Ново българско игрално кино“ – „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев, с видеопослание от продуцента и актьора Александър Сано. Поставяме отново акцент и върху късометражното кино с два филма на Драго Шолев – „Преди живота, след смъртта“, спечелил Наградата Джеймисън през 2005 и селектиран в „Седмица на критиката“ в Кан след това, и „Трябва да ти кажа нещо“. Ще видите и интервю на Аличе Рорвахер от 2015 година.

01May2020
web15n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В Ден 15 представяме дебютният игрален пълнометражен филм „Котка в стената“ на Мина Милева и Весела Казакова, стартирал от Локарно 2019, с успешен фестивален път по целия свят. „Завръщане“ на Ники Илиев е един от 8-те български независими филма в програмата на 24-тия СФФ, създаден без държавна подкрепа, бокс-офис хит на изминалата година. В ден 15 е и премиерата на документалния филм на Любомир Халачев „История за хора, птици и други чудеса“ за гениалния български писател Йордан Радичков. Късометражният филм на днешния Ден 15 от нашия виртуален дневник е „Живот със София“ на Светла Цоцоркова. Филмът спечели Наградата Джеймисън през 2004 и от София бе селектиран за участие в „Седмица на критиката“ в Кан.

21Apr2020
web14n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В Ден 14 от въображаемия Дневник на 24-тия София Филм Фест представяме с видеообръщения от авторите два български филма – „Можеш ли да убиваш“ на Иван Ничев и дебютът на Никола Бозаджиев „Шибил“ по произведението на Йордан Йовков. Информация ще получите и за две от най-очакваните заглавия на фестивала – „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш и „Семейна романтика ООД“ на Вернер Херцог. Представяме и първа част от специалния мастер клас в Дома на киното с култовия независим американски режисьор Ейбъл Ферара.

14Apr2020
web13n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В този 13-ти ден представяме със специални видеообръщения филмите „Доза щастие“ на Яна Титова и „Засукан свят“ на Мариус Куркински; един от най-успешните български игрални филми на изминалото десетилетие – „Ирина“ на Надежда Косева, който бе причина актрисата Мартина Апостолова да бъде „Изгряваща звезда“ в Берлин, както и участващия в международния документален конкурс „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев. В ден вторник бяхме посетени и от божествения глас Лиса Джерард, като представихме и космическия видеоклип на Иван Москов и приятели по песента „Пора Сотунда“, участваща в албума на „Мистерията на българските гласове“ с основен композитор Петър Дундаков (композитор и на филма „Ирина“) „Бучиниш“.

12Apr2020
web12n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В Ден 12 представяме българските филми „Писма от Антарктида“ на Станислав Дончев и „В кръг“ на Стефан Командарев. Обръщаме внимание и на носителя на „Златна мечка“ от Берлин за 2019 „Синоними“ на Надав Лапид и на един от абсолютните фестивални хитове на изминалата година – „Фарът“ на Робърт Егърс. В партньорство с Фондация „Вим Вендерс“ правим световна онлайн премиера на специалния мастер клас, който Вим Вендерс изнесе в Дома на киното на 11 март 2018 година за дигиталната възстановка на шедьовъра си „Криле на желанието“

08Apr2020
web11n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В Ден 11 анонсираме филмът на Дорон Еран „Последният час на г-н Кол“ с лични послания от режисьора, сценариста и автор на едноименната монодрама Джошуа Собол и актьора Охад Шахар. От Канада с видео-обръщение е Ели Йонова, режисьор на документалния филм „Любен и Елена: За любовта към изкуството и изкуството на любовта“. Прожекция този ден има и „Върба“ на Милчо Манчевски. Представяме и един от най-значимите филми на 2019 – „Боядисаната птица“ на Вацлав Мархоул. Специално видеопослание отправя и грузинският режисьор Леван Когуашвили, носител на 3 награди от фестивала за филма си „Срещи на сляпо“.

03Apr2020
web10n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

Ден 10 - сред филмите на деня е „Шарлатан“ на Агнешка Холанд, представя го с видео копродуцентът му Майк Дауни. Агнешка Холанд ще получи специалната награда ФИПРЕССИ 95 Платиниум за своя славен и безкомпромисен път в киното. С видеа се представят филмите „Ина де Ярд“ от режисьора Питър Уебър и „Свирукащите“ – от продуцента Джим Старк. Представяме и филма на друг член на журито – Луис Миняро - „Не ме обичай“, в който една от главните роли е на актрисата Лола Дуеняс. В Ден 10 разказваме и нещо много любопитно - историята на ФЕСТИВАЛНИЯ БЕНД!

30Mar2020
web9n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В настоящия 9-ти брой на нашия въображаем онлайн фестивален дневник ви представяме филма, носител на 4 награди Оскар и „Златна палма“ от Кан 2019 - „Паразит“ на Понг Чун-Хо. С един Оскар по малко, но с цели 11 номинации, е „Рома“ на Алфонсо Куарон, в който ни въвежда продуцентът му Николас Селис, член на международното жури. „Ден на жената“ на Доля Гавански е представен с видео от Доля и копродуцента Мартичка Божилова. Съвместно с Френския институт, Организацията на франкофонските държави и посолства сме подготвили силна програма „Франкофония 50“, която трябваше да се открие официално именно в петък, със „Синът“ на Мехди М. Барзауи. Представяме филмът, който ще се прожектира след тазгодишната церемония по награждаването – „Босият император“ на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България. В петък се открива 17-ото издание на копродукционния пазар София Мийтингс, една от водещите професионални киноплатформи в Европа.

28Mar2020
web8n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В днешния онлайн дневник на фестивала ви представяме Стефан Лаудин, директорът на Варшавския международен кинофестивал, който е член на журито за най-добър български игрален филм. В четвъртък е премиерата на един от най-успешните български филми на 2019 – „Сестра“ на Светла Цоцоркова. Специални видеопослания отправят Светла, съсценаристът и продуцент Светослав Овчаров, и актьорите Асен Блатечки и Елена Замяркова. В този ден е и световната премиера на новия документален филм на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“ за Ирина Акташева и Христо Писков. Адела Пеева, носител на Наградата на София, е със специално обръщение към зрителите. Представяме и филма от Балканския конкурс „Летящият цирк“ на косовския режисьор Фатос Бериша. В този брой ви представяме китайската режисьорка и певица Зу Шин Хоу и нейния филм за баща й, един от първите рокаджии в Китай – „Баща ми е рокер“.

26Mar2020
web7n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

На този ден знаменитият канадски режисьор от арменски произход Атом Егоян е нашият „почетен гост“. Фестивалът представя освен последния му филм „Почетен гост“, който участваше в конкурса във Венеция, също и две от класиките му – „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“. В програмата на днешния ден e филмът на словенския режисьор и мой приятел Дамян Козоле „Полусестра“. Дамян е с лично видео към нашата публика. А основната тема на деня е ПИСМО ДО АМЕРИКА - прочетете!

25Mar2020
web6n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В днешния въображаем 6 ден от дневника на СФФ ви представяме председателя на международното Документално жури Виталий Мански, един от най-значимите документалисти в съвременното световно кино. От Международния конкурс представяме „Среднощно“ на Натали Бианкери, специална прожекция трябваше да има на този ден и филмът на режисьора Гарин Хованисян и продуцента Алек Мухибян „Не съм сам“.

24Mar2020
web5n.png

ПРЕДСТАВИ СИ

В петия ден на нашия виртуален дневник представяме Майк Дауни, продуцент на филма „Как да имитираш война“; от Документалния конкурс представяме българския филм „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев. В Ден 5 са предвидени премиерите на два български дебюта. „Пепел върху слънцето“ представят с видеообръщение братя Калинови. А Явор Петков представя лично филма си „Дани. Легенда. Бог“.

showing more

Този сайт използва бисквитки. Ако продължите с Вашето посещението в този сайт, Вие се съгласявате с нашата политика за поверителност.

Политика за поверителност