Всички новини

04
Apr
2022
LUX_event.png

ГЛЕДАЙТЕ и ГЛАСУВАЙТЕ! Три филма, номинирани за престижната награда на публиката LUX

Традиционното партньорство между София Филм Фест, Наградата на публиката LUX на Европейския парламент, бюрото на ЕП в София и Европейската филмова академия дава възможност през 2022 година за среща с трите номинирани филма в София, Пловдив, Бургас и Варна, както и СВОБОДЕН достъп онлайн - през месец април

30
Nov
2021
FB_event_1_sm.jpg

НОЩ на ЕВРОПЕЙСКОТО КИНО 2021

Инициатива на Програма ТВОРЧЕСКА ЕВРОПА – МЕДИА в партньорство с Европа Синемас. В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. В София МЯСТОТО е Домът на киното, денят е 7 ДЕКЕМВРИ, начало 18:00 часа!

09
Nov
2021
Levan-Koguashvili_Cottbus_2021.JPG

„Брайтън 4“ с три награди на фестивала в Котбус

На авторитетния кинофестивал в Котбус, фокусиран върху киното на Източна Европа, „Брайтън 4“ отново спечели три награди – за индивидуално постижение на актьора Леван Тедиашвили и призовете на ФИПРЕССИ и на Екуменическото жури

29
Jul
2021
full_Brighton-4th2_1080p.png

„Брайтън 4“ на Леван Когуашвили открива есенното издание на юбилейния 25-и София Филм Фест

Леван Когуашвили ще представи лично творбата си на 14 септември на сцената на София Съмър Фест. Филмът, който спечели 3 награди в Трайбека, е копродукция с България, подкрепена от Националния филмов център

29
Jul
2021
1017x573_6x3_Brighton-4_Awards_Tribeca.jpg

„БРАЙТЪН 4“ на Леван Когуашвили с награди за най-добър филм, актьор и сценарий на юбилейния 20-и кинофестивал в Трайбека, Ню Йорк

„Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека - наградите за най-добър филм, актьор (Леван Тедиашвили) и сценарий (Борис Фрумин и Леван Когуашвили)!

31
Mar
2021
741x427_285x1_Website-header-BG_proper.png

25-ият София Филм Фест продължава в кината

След кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки, програмата на 25-ия София Филм Фест продължава с част от филмите, които трябваше да се срещнат с публиката в последните две седмици на месец март. Представяме ви акцентите в програмата от 2 до 8 април 2021

18
Feb
2021
Fear-1.jpg

София Филм Фест и Киномания обединяват усилия в името на българското кино

Националният дворец на културата по традиция посреща филмите и гостите на Международния филмов фестивал София Филм Фест. Партньорството между Киномания и СФФ е от години и винаги е било пример за колегиалност и толерантност в името на една важна цел – достигането на голямото кино до българския зрител.

25
Feb
2021
Case-for-the-New-Hangman-3.jpg

Павел Юрачек и Чехословашката нова вълна | Специална програма на Чешкия център и 25-ия София Филм Фест

През своята 25-годишна история международният филмов фестивал София Филм Фест е правил акценти върху различни школи и течения на световното кино, с което е обогатявал кинопознанията на вярната си публика. Новата вълна в киното на Чехословакия е една от най-важните теми, с които София Филм Фест се асоциира. На 25-ото издание в партньорство с Чешкия център се спираме на творчеството на един от най-значимите представители на „Чешкото чудо“ – режисьорът и сценаристът Павел Юрачек, който също е и драматург, поет, писател, публицист

09
Feb
2021
Theodore-Ushev_photoBoryanaPandova.jpg

Теодор Ушев застава начело на Международното жури на 25-ия София Филм Фест

Теодор Ушев ще бъде председател на Международното жури, което ще оценява филмите от Международния конкурс за първи и втори филми и Конкурса за български късометражен филм на юбилейния 25-и София Филм Фест. Член на журито ще бъде и Светла Цоцоркова, режисьор на „Сестра“ – филма-победител в Международния конкурс на 24-тия СФФ. Другите трима участника в журито са руският режисьор Иля Хржановски, унгарският режисьор, актьор и продуцент Саболч Хайду и македонската актриса Наташа Петрович.

07
Feb
2021
Another-Round-1.jpeg

Световният хит „Още по едно“ на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

Неусетно и безпрекословно, от интригуващата история на „Празненство”, през „Всичко за любовта”, „Скъпа Уенди”, „Един мъж се завръща у дома“, „Субмарино”, разтърсващия, награждаван в цял свят „Ловът”, класическата екранизация „Далече от безумната тълпа”, „Комуната”, „Курск“ и до миналата година с фестивалния фаворит „Още по едно“, Томас Винтерберг се превърна през годините в творец, уважаван от фестивални селекционери и киноспециалисти и обичан от зрителите.

04
Feb
2021
Website-header-EN.png

25-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

25-тият София Филм Фест ще се състои в две части. Основният фестивал е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водещата в света платформа за организиране на онлайн фестивали Festival Scope/Shift 72) и в киносалони при спазване на всички противоепидемични мерки, а международните гости ще бъдат изключения. Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година, и филми от специални юбилейни рубрики.

25
Feb
2021
portret-theodosii-spassov-2013.jpg

Наградата на София на 25-ия София Филм Фест ще бъде връчена на Теодосий Спасов

Светът на изкуството е безкраен. И както в киното съществуват всякакви жанрове, теми и сюжети, така и безбрежните простори на музиката обитават изключителни таланти. Един от тях е българският музикант Tеодосий Спасов – творец с безброй почитатели в цял свят. Често го наричат „кавалджията на света“. Неговите изпълнения са уникален синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. Той композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени над 38 албума със солови изпълнения и с различни музикални състави.

03
Feb
2021
Betrayal-2.jpeg

Филми на Дорон Еран и Саболч Хайду в програмата „Киното днес“ на 25-ия София Филм Фест

Най-новият филмов разказ на именития израелски режисьор и продуцент Дорон Еран носи предизвикателното заглавие „Предателство“. Филмите, конструирани като мозайка на човешките взаимоотношения и влиянието, което изпълнената с напрежение реалност оказва върху тях, имат способност да предоставят интригуващи обещания. Най-новата творба на унгарския режисьор Саболч Хайду „Съкровищата на града“ наподобява точно такъв скъпоценен камък.

02
Feb
2021
Blessed-Are-The-Meek-1.jpg

Премиери на новите български игрални филми „Житие“ на Георги Стоянов и Войчех Тодоров и „Блаженият“ на Станимир Трифонов на 25-ия София Филм Фест през март

„Житие“ е последният проект на уважавания български режисьор и сценарист Красимир Крумов - Грец, завършен от неговия най-близък сътрудник – оператора Войчех Тодоров и един от най-опитните български режисьори – Георги Стоянов. Най-новият филм на Станимир Трифонов е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Режисьорът определя „Блаженият“ като психологическа любовна драма, а в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“.

25
Jan
2021
BlackCat_03_sm.jpg

Иранският филм „Черната котка“, турски и унгарски пълнометражни дебюти в Международния конкурс на София Филм Фест

Представяме ви три филма от Международния конкурс за първи и втори филм на 25-ия София Филм Фест - „Черната котка“ („The Black Cat“) е втора пълнометражна творба за иранския режисьор Карим Мохамад-Амини; „Шоуто на Джемил“ („The Cemil Show“) е пълнометражният дебют на турския режисьор Баръш Сархан; първият пълнометражен филм на унгарския режисьор Балаш Краснахоркай е „Разлом“ („Ravine“).

24
Jan
2021
Raya-na-Dante-1.png

„Рая на Данте“ и „Сбогом, Джони“ с премиера на 25-ия София Филм Фест

Три поколения български актьори пресъздават историята в „Рая на Данте“ (2020), новият филм на режисьора и сценарист Димитър Радев. Още една премиера от новото българско кино ще могат да гледат зрителите на 25-тия София Филм Фест - това е игралният филм на режисьора Константин Буров – „Сбогом, Джони“ (2020).

Този сайт използва бисквитки. Ако продължите с Вашето посещението в този сайт, Вие се съгласявате с нашата политика за поверителност.

Политика за поверителност